Не позволявайте на децата си да пропускат закуската

Някои деца не могат да преглътнат идеята за закуска. Но детското хранене сутрин дава на детето Ви важни витамини и минерали, както и захранва кръвната захар - основен източник на мозъка на гориво. Проучванията показват, че децата, които ядат закуска, се справят по-добре в училище и не се разсейват толкова лесно се, не са нервозни и раздразнителни.

Децата, които пропускат закуска са два пъти по-предразположени към наднормено тегло. Те дават най-различни причини за да не ядат сутрин, включително липсата на време, липса на апетит или се чувстват дебели и искат да отслабват. Експертите смятат, че липсата на физическа активност и тютюнопушенето са също често свързани с липсата на апетит сутрин. Изследванията показват, че почти всички деца, които успешно поддържат загуба на теглото, ядат закуска всеки ден.

Ако детето Ви мрази първото нещо сутрин да му е закуската, дайте на коремчето му време първо да се събуди. Оставете децата в предучилищна възраст да се сабудят за половин час или повече, за да им се отвори апетит.

Ако Вашето дете трябва да отиде някъде - като на училище или в детската градина - помислете за нагласяне на алармения часовник най-малко 20 минути по-рано. (Това също така е идеално време да дадаете възможност на цялото семейство да се наслади на храненето.

Вие ще имате по-голям шанс да накарате детето си да закусва, ако седнете и се храните с него. По-малките деца могат да бъдат по-склонни да ядат храната, ако им позволите да помогнат в приготвянето и, дори ако това означава просто изливане на зърненената закуска в купата. Без значение от годините, в детската кухня трябва да присъства закуската.

Други начини да накарате децата да заобичат сутрешното хранене: Направете закуската забавна или предложете храни, които не са типични за закуска. Може да направите палачинкова пица с фъстъчено масло и парченца банан отгоре. Или да предложите ядене от миналата нощ - спагети, пица или фъстъчен сандвич.

Ако в училищна възраст детето все още не иска да захапе стръвта, трябва да го изпратите по пътя към училище с преносима закуска - като бисквити и един банан или една кифла, или дори геврек – така детето Ви ще може да яде в междучасието когато е огладняло.

Детската закуска подобрява бодростта и настроението, запомнянето на нова информация в краткосрочен план и намалява безпокойството и раздразнителността. Някои проучвания дори показват, че психо-социалната функция се подобрява, когато децата приемат редовно закуска, да не говорим за подобряването на хранителния статус.

Всички тези неща трябва да са Ви убедили вече, колко важна е закуската за децата, нали? Без значение колко упорито те искат да я пропускат, запомнете – винаги има начин, ако сте достатъчно старателни.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *