Диета за отслабване на Пиер Дюкан

В настоящата статия ще разгледаме подробно диетата на Дюкан, която събра изключително голям брой последователи през последните няколко години. Оспорвана от мнозина, тази диета на Дюкан остава един от предпочитаните начини на много хора за борба с излишните килограми.

Разработена от французина д-р Пиер Дюкан, тази високо протеинова диета за отслабване е сред любимите начини на много модели, актриси, певици и други известни личности от телевизионния екран, да се преборят с излишните килограми.

Диета на Пиер Дюкан

Основният принцип на тази диета на Дюкан се фокусира върху консумацията на богати на протеини храни и напитки, както и значително ограничаване на приема на въглехидрати.

Именно поради този факт, този диетичен режим е и много оспорван от много специалисти, тъй като се пренебрегват изключително важни хранителни вещества за организма, като сред тях плодовете и зеленчуци, някои кореноплодни и пълнозърнести продукти и още много други полезни хранителни произведения.

Диетичния режим в тази диета за отслабване се дели на четири основни фази, като идеята във всяка една от тези фази е да се храните с определени храни. Първата фаза от диетата на Дюкан е така наречения "ударен етап". Тази фаза се спазва от един до десет дни, в зависимост от това, колко килограма смятате да свалите.

Колкото повече искате да намалите своето тегло, то толкова повече трябва да продължи първата фаза от този диетичен режим, до максимум 10 дни. През тази първа "ударна" фаза се консумират само и единствено такива храни, които са изключително богати на протеини. Втората фаза от дюканската диета е така наречения "смесен" режим. Тук вече се редуват дни, в които се храните с протеини с дни, в които може да комбинирате протеините със зеленчуци.

Зеленчуците, с които ще се храните във втората фаза от този диетичен режим не трябва да съдържат нишесте. Част от тези зеленчуци са например спанака, марулята, целината и други. Най-оптималния вариант е голяма част от тези зеленчуци да се приемат сурови, а когато това не е възможно да се консумират задушени на пара или сготвени на супа. Втората фаза в диетата на Дюкан се спазва дотогава, докато не постигнете отслабване с желаните от вас килограми.

Третата фаза на диетата на Дюкан е за задържане на постигнатото тегло. Таза фаза започва да се спазва от момента, в който редуцирате теглото си до желаните от вас килограми. В тази фаза от хранителния режим продължавате да консумирате протеинови храни и зеленчуци, но вече може да добавите към дневното си меню и значителна порция плодове.

Последния, четвърти етап от диетата трябва да стане неразделна част от новия ви диетичен режим. В него консумирате каквито си пожелаете храни, но в един ден през седмицата е необходимо да се храните само с протеинови храни.

Диетата на Дюкан е много спорна диета, тъй като се получават отлични резултати, но цената за това е доста висока. Не са малко хората, които се оплакват от редица здравословни проблеми свързани с бъбреците, черния дроб, лош дъх, запек, главоболие и още много други, така че задължително се консултирайте със специалист, например лекар или диетолог, преди да започнете спазването на тази диета на Дюкан.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *