Кога е изгодно изнесеното счетоводство

В съзнанието на много хора счетоводната отчетност се възприема като нещо абстрактно, пълна с излишни процедури, обслужващи единствено интересите на държавата, като инструмент за пълнене на хазната. Затова масово се пренебрегва и се търсят начини да се пести от счетоводно обслужване. Всеки истински мениджър или далновиден собственик обаче знае, че счетоводството може да се превърне в мощно оръдие за оптимизиране организацията на работа, повишаване производителността на труда и осигуряване на конкурентни предимства на фирмата.

Затова тук няма да поставяме ни най-малко съмнение върху нуждата от счетоводство, а ще се опитаме да обобщим, кога е изгоден един или друг вариант на организация на счетоводната отчетност. Класическите варианти са два – организиране на собствен счетоводен отдел (а ако фирмата е малка, наемане на единствен счетоводител на трудов договор) или изнасяне на счетоводството извън фирмата, или ползването на услугите на т.нар. счетоводни кантори.

Първият вариант може да е изгоден за средни и големи компании, с голям документооборот, много персонал, осъществяване на няколко дейности едновременно и т.н. И все пак вече е честа практика, дори и големи компании, да аутсорсват част или цялото счетоводно обслужване на външни счетоводни предприятия. Всичко е въпрос на сериозен анализ – дали за фирмата ще е изгодно да инвестира в наемането, обучението и поддържането на квалификацията на собствени счетоводни кадри, съчетано със закупуването на добър счетоводен софтуер, или за нея ще е по-изгодно да се довери на опита на счетоводна къща, насочвайки усилията си изцяло в основната си дейност. Този вариант е предпочитан за компании, които не искат документацията да напуска фирмата и има притеснения да не изтече конфиденциална информация.

Вторият вариант е и единствената възможност за счетоводно обслужване за малки фирми и самоосигуряващи се лица. Разходите за наемането на счетоводител на трудов договор и осигуряване на условия за организиране на счетоводна отчетност са в пъти по-големи от таксата за абонаментно счетоводно обслужване, която биха дали на счетоводна кантора. Дори и за по-големи компании, за които разликата в разходите при двата варианта не е от значение, възможността да ползват висококачествени счетоводни услуги на добре сработен и квалифициран екип, какъвто счетоводните кантори са длъжни да поддържат, ги подтиква да изберат именно варианта за външното счетоводно обслужване.

Развитието на информационните технологии и навлизането на електронните услуги във всяка сфера на стопанския живот направи много по-лесен аутсорсинга на счетоводни услуги, улеснявайки комуникацията и обмена на информация и документи.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *