Внимавайте при инсталацията на PVC дограма

Общото мнение на професионалистите е, че топлоизолационните свойства на PVC дограмата зависят повече от 50% от точността и качеството на поставянето. Може да поръчате най-качествените прозорци, но ако размерът не е правилно взет и поставянето не се извърши от професионалисти с опит, ще имат сериозни проблеми в бъдеще.

Прозорец с PVC

Пластмасовата дограма се изработва при много сериозен технологически контрол, но поставянето ѝ е извън вниманието на производителя и често остава в ръцете на непрофесионалисти. Най-добре би било, ако производството и инсталацията са дело на една фирма.

Некачественото поставяне води до образуване на конденз, пукнатини, започва да се усеща течение, а след това идват плесените и мухълът. Важно е и лично да проконтролирате начина, по който майсторите ще поставят вашата прозоречна рамка.

Първо, внимавайте да бъде поставено с добро изравняване, а не накриво. Вижте лично показанията на нивелира. Погледнете какви са разстоянията между рамката и стената. Те не трябва да са по-малки от 2-3 см., тъй като няма да остане място за пяната, която освен че играе ролята на термоизолатор, се явява и амортизатор.

Ако прозорецът започне да се криви, той ще се опре в пяната без особен проблем за цялата PVC дограма. Не позволявайте да поставят дървени клинове или цимент. Пяната трябва да бъде внимателно почистена, а после върху нея да се сложи замазка. Тя е твърде хигроскопична, затова трябва да се изолира веднага след изсъхването.

Закрепването на рамката не трябва да бъде прекалено здраво, за да не се получи напрежение при стъклото. Проследете в крепежните отвори да не попадне вода.

Поставянето на PVC дограма е около 20 процента от общата ѝ стойност. Повечето фирми вкарват в тази цена и демонтажа на стария прозорец, допълнителни детайли като щори и корнизи и др. Има значение и домът, където се поставя дограмата – в панелните жилища е по-трудно, докато съвременните ЕПК и тухлени сгради дават повече възможност за работа.

Изисквайте писмен договор за всички услуги и гаранции за качеството на работа от майсторите по поставянето, така както ги изисквате от производителя. Не забравяйте, че некачествената услуга може да съсипе скъпата PVC дограма, която трябва да ви служи десетилетия.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *