Как да изчисля дъмпинг фактор на усилвател?

Дъмпинг фактора произлиза от способността на говорителя, да се противопоставя на движението си, когато се приложи електрическо напрежение към бобината му. Колкото по-голям дъмпинг фактор има една озвучителна система, толкова по-кратък и стегнат тон възпроизвежда говорителя.

При малък дъмпинг фактор се създават изкривявания при бързо променящите се тонове, и ехо когато звукът е спре. Дъмпинг фактора се изчислява въз основа на разликата в подаденото към говорителя напрежението при възпроизвеждане на звук и без такова. За да пресметнете дъмпинг фактора на определен усилвател ще са ви необходими:

  • Свързан към усилвателя говорител
  • Свързващи кабели
  • Мултицет или волтметър

Как да пресметнем дъмпинг фактор?

  1. Свържете говорителя с вашия усилвател
  2. Включете усилвателя без да подавате сигнал към него
  3. Поставете контактите на волтметъра или мултицета на контактите на говорителя свързан към вашия усилвател.
  4. Измерете напрежението, което е подадено към говорителя без да се възпроизвежда звук.
  5. Пуснете сигнал през усилвателя с постоянна честота например 50hz за да натоварите говорителя и измерете напрежението, което преминава през говорителя.
  6. Разделете напрежението без възпроизвеждане на звук на разликата между напрежението без възпроизвеждане на звук минус напрежението с възпроизвеждане на постоянна честота.

Така получавате дъмпинг фактора на вашия усилвател. Този фактор зависи от импеданса на говорителя, които свързвате, импеданса, дължината и дебелината на кабела и импеданса на изходящата верига на вашия усилвател.

Ефективния дъмпинг фактор на озвучителна система зависи освен от дъмпинг фактора на усилвателя също и от съпротивлението на свързващите кабели. Примерно кабел изработен от алуминии има доста по-високо съпротивление в сравнение с меден кабел. Съпротивлението, което добавят свързващите кабели зависи също така и дължината и сечението на кабела. Колкото по-дълъг е един кабел толкова по голямо съпротивление има, а колкото по-дебел е той толкова по-ниско е съпротивлението.

Изчисляването на ефективния дъмпинг фактор се извършва чрез формулата Zspk/Zout+2*Zcab. Където Zspk e съпротивлението на говорителя, Zout е съпротивлението на изходящата верига на усилвателя а Zcab е съпротивлението на кабела и се умножава по две понеже електрическия сигнал протича два пъти през кабела. На сайта на Про Аудио  можете да намерите калкулатор за изчисляване на дъмпинг фактора на усилватели при свързване с различни кабели.

Всеки може лесно да разбере действието на дъмпинг фактора дори у дома ако има един свободен говорител. Ако вземете един говорител и натиснете конуса му навътре той се противопоставя. Сравнете силата, с която се противопоставя говорителя при закъсени конектори и без да бъдат свързани. Ще откриете, че говорителя се противопоставя повече при закъсени конектори поради индуцирано напрежение в бобината му, което е същността на дъмпинг фактора.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *