История на хостелите

Хостелите днес са предпочитано място за евтини нощувки на всеки търсещ уютно място на ниска цена, което да отговаря на неговите изисквания. Все повече най-често млади хора предпочитат да изберат нощувки в хостел, вместо в скъпи хотели, където хората са по-студени и не се наблюдава социалната комуникация, толкова характерна за всеки хостел по света.

Първия хостел в света е създаден през далечната 1912 година в Германия. В градчето Алтена (Северен Рейн-Вествалия), където се намира и едноименен замък Ричард Шриман създава хотел, наречен „младежки хостел” (Jugendherberge). За кратко време неговия хостел събира много популярност и започва да се посещава от все по-голям брой туристи.

Идеята зад създаването на първия хостел в света е да се даде възможност на по-бедните германски младежи да прекарат приятна ваканция в провинцията и да подишат чистия въздух на планината, като комуникират помежду си и обменят идеи и опит. Всъщност всичко доста прилича на един младежки лагер.

Младежите, настанени в първия хостел в света трябвало сами да се грижат за него, за да запази той своето излъчване. Трябвало и сами да приготвят своята храна, като така се осигурявали и техните разходки до близкия град. По това време почти всеки хостел се заключвал на обед, за да провокира младите да се разхождат и да прекарат приятно своето време в излети и занимания на открито.

В крайна сметка идеята на Ричард Шриман придобива все по-голяма популярност по света през последния век и така днес хостели има на практика по цял свят. Често те биват диференцирани и почти заприличват на луксозни хотели, но все пак тяхната първа и основна задача е да осигурят евтини нощувки на приемлива цена за всеки пътник.

Хостелите са сред най-учудващите места на планетата от гледище на социалната комуникация и общуване. Така например в един хостел в София често можете да срещнете хора от всякаква националност – японци, африканци, бразилци и т.н., които иначе едва ли бихте познавали.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *