Трудно кредитиране на непублични фондове за имоти

Според последни проучване на INREV, непубличните  фондовете за недвижими имоти отбелязват значителна променя в баланса между дълга и собствения си капитал.

Пробойната във финансирането на непублични компании се получи след като кредитните институции започнаха да обезопасяват своя кредитен портфейл, което намали броя на отпуснатите кредити най-вече за сектора на недвижимите имоти.

Взимането на заем от непублични фондове се усложнява допълнително от затегнатите изисквания на банките.

Според експерти тенденцията кредитните институции да намаляват кредитирането към сектора на имотите или напълно да не го кредитират продължава.

И инвеститори и кредитори охладиха страстите и намалиха желанието си за рискови инвестиции. При рационализирането на портфейлите си те се съсредоточиха върху редуцирането на експозициите си в сектора на имотите, както и повишаване на качеството с фокус първокласните активи на основните пазари.

„Забелязва се разбираемо бягство към качеството и безопасността. Това е истинско предизвикателство за непубличните фондове за имоти, но пък разкрива и някои възможности за тях“, казва още  О'Роърти.

Резултати от проучване показват, че в близко бъдеще се очаква средствата за непубличните фондове да се увеличат и то с по-бързи темпове в сравнение с парите в сектора на недвижимите имоти. Този процес ще бъде задвижен от промяната в настроенията на инвеститорите.

Има очаквания в сектора да влязат голям брой институционални инвеститори, като пенсионни фондове.

Проучване дава ясна картинка какви трудности срещат непубличните фондове при финансирането. В преди проучвания на INREV също е бил виден този факт. Финансирането чрез дълг остава скъпо и ограничено, но въпреки това се очаква нов капитал да навлезе в сектора.

Въпреки трудностите, които очакват сектора през идната година се очаква тя да е повратна и тенденциите да сменят посоката си като се даде тласък от страна на инвеститорите. Ако дълговата криза в Европа намери решение и положението се успокои то още през лятото ще започнат да се наблюдава лек ръст, които ще отласне от дъното сектора.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *