Как да избегнете „убийството“ на вашата лаптоп батерия

Толкова е лесно един човек да научи какво трябва и какво не трябва да прави за да избегне смъртта на батерията на неговият преносим компютър. Само трябва да следва няколко прости стъпки, благодарение на които няма да му се налага да сменя батерии всяка година. Литиево – йонните батерии, които замениха старите никел – кадмиеви батерии са много добри, но някой грешки от ваша страна може да доведе до предварителната им смърт.

Литиево – йонните батерии са не само по-добри от никел – кадмиевите, но те внесоха революция в света на лаптопите. Те вече нямат ефект на паметта и могат да бъдат зареждани по всяко време, дори да не са изтощени напълно. Пълното изтощаване не е препоръчително за тях, защото в последствие се получава високо налягане във клетките им, но Windows Vista и 7 имат настройка за спиране на компютъра, когато енергията на батерията падне до 5%. Но това е само малка част от това, което трябва да знаете за предпазването на батерията.

Има 2 основни неща, които могат да убият една лаптоп батерия и това са горещината и напрежението, което е над или под това посочено във спецификацията. Те са лесни за избягване, само трябва да откриете източниците им.

Горещината може да има 2 първоизточника, а именно вътрешен (процесор, графична карта, твърд диск, както и топлината на самата батерия причинена от съпротивлението и) и външен (радиатори, климатици и печки в стаята, както и директната слънчева топлина). Литиево – йонните батерии губят около 20% от своя капацитет за една година, ако работят при температура от 40ºС и пълно натоварване. Малко хора имат постоянна температура от 40ºС в стаята, но пълното натоварване и при малко по-ниска температура също е нежелателно.

Тогава вътрешната температура на процесора достига до 75-85ºС, и при такъв натиск само с много добра циркулация на въздуха можете да накарате температурата да падне до около 40ºС. За да избегнете прегряването на лаптопа, изключете го от зарядното, сложете го в херметически затворена кутия и го оставете за малко в хладилника. Внимавайте това „малко“ да не стане прекалено много и компютъра ви да замръзне.

За да избегнете по-високо напрежение, което да навреди на батерията използвайте само оригиналното и зарядно или точен негов заместител ( обърнете внимание, ако имате батерия за лаптоп Lenovo например, зарядното да бъде същата марка, модел и със същите специфични характеристики).

И така, за да поддържате батерията си в добра кондиция най – важни неща, които трябва да запомните са:

  1. Да няма излагане на екстремни температури
  2. Да няма прекомерно натоварване
  3. Да се използват само оригинални зарядни устройства

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *