Плюсовете на мобилните приложения и мобилните уеб сайтове

Мобилните приложения и делът им на пазара нарастват с всеки изминал ден. Анализатори предполагат, че пазарът за 2014 г. ще достигне до $35 млрд., а свалянията им – 76 млрд.

В последно време доста фирми преосмислят своята стратегия и правят своите стъпки да преминат към разработката на мобилни приложения. Но следва логичния въпрос – имате ли нужда от мобилно приложение? Кое ще ви е най-полезно – мобилно приложение или мобилен сайт?

Приложенията се делят на два типа. Първият е базиран само на функционалността на телефона ви, а втория (уеб базирано мобилно приложение) използва модули, които не са свалени на устройството ви и се свалят всеки път, когато се стартира.

Мобилно приложение

Приложенията са специално разработени за работа върху точно определена платформа (iOS, Android и т.н.) и не може приложение работещо под Android да заработи под iOS.

Плюсовете са много. Но един от най-приоритетните е, че тези приложения не се нуждаят задължително от връзка с Интернет, за да работят. Друг е, че могат да се използват функционалностите на телефона, като телефония указател, акселерометъра, GPS-a, камерата и т.н.. Третият основен плюс е, че се свалят от app store (Google Play и т.н.), което отваря доста врати. Доброто описание на продукта предоставя максимална видимост при търсене в тези app store. И последният в този списък, но не и по важност е, че мобилните приложения ангажират потребителите за повече време.

Уеб базирани приложения

Това са приложения, които свалят част от необходимия им код за работа от Интернет, при всяко тяхно стартиране.

Основният плюс на уеб базираните е, че са достъпни от по-голям кръг от хора, за разлика от „обикновените” мобилни приложения. Не е необходимо да се разработват специално приложения за Android или iOS. Само трябва да се направят напасвания между отделните платформи, но е по-лесно от разработване на изцяло ново приложение за всяка отделна.

Най-големият минус, както се сещате е, че потребителите не могат да ги използват без интернет връзка, особено тези, които са с геолокация (foursquare) и обновяване на информация (facebook).

Мобилни сайтове

С две думи, това е вашия сайт, направен така, че да се вижда през мобилни устройства (без скролване наляво/надясно). Най-голямото им предимство е, че четенето на текстовете е удобно. Също така страниците зареждат по-бързо. Без излишна информация и големи картинки, точещи се през бавния мобилен интернет на потребителите.

Улеснете потребителите на вашия сайт, като поръчате на някоя фирма занимаваща се с изработка на мобилни приложения и сайтове, да се погрижи за вашите нужди. Хората не са вече задължени да седят пред компютрите, за да достъпват информацията от интернет.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *