Недостатъци на мобилния уеб: мобилни браузъри

Мобилните браузъри са значително по-различни от настолен браузърите и имат специфични функции и ограничения. Тези функции и ограничения се изразяват в поддръжката на различни стандарти. При настолен браузърите имат пълна поддръжка на най-новите стандарти (като изключим някои версии на Internet Explorer), но не така стои въпроса с мобилните браузъри.

Някои имат „пълна поддръжка” на стандартните HTML, CSS и JavaScript. Някои поддържат само част от техните възможности или поддържат изцяло други стандарти, като WML, cHTML и XHTML-MP. Други мобилни браузъри пък поддържат HTML и CSS, но не поддържат JavaScript.

Безспорно най-добрият и е Opera Mini. Макар че, настолен браузърът им не се справя с конкуренцията на Mozilla Firefox, Chrome и Internet Explorer, то мобилната му версия е сред най-конкурентните при мобилните устройства. Това се дължи на факта, че Opera Mini използва прокси, където сървър получава информацията преди крайният потребител, и я оптимизира и редуцира в подходящ размер, и чак след това се изпраща на браузъра за зареждане. Естествено всичко това не се усеща като допълнително време от потребителя.

В различните страни се използват различни мобилни браузъри, което най-често се дължи на пазара на мобилни устройства, т.к. всяко разполага със собствен вграден браузър и често потребителят не използва друг. Например според Stat Counter в САЩ, където скоростите които предлага мобилната мрежа са в пъти по-добри от тези на мобилната мрежа в България, е най-масово използването на BlackBerry и iPhone и съотвено техните браузъри са най-използвани. От началото на 2010г. браузърът на Android платформата на Google също бележи значителен ръст.

Графика обобщаваща потреблението при мобилните браузъри за последната една година в световен мащаб (до Декември 2010г.)

В Европа iPhone е с най-голям ръст при използването, но не така стои въпроса в България, където Nokia води убедително, макар и потреблението ѝ да спада, за сметка на мобилният браузър на Андроид и Opera Mini.

Потребление на мобилни браузъри в България

Графика обобщаваща потреблението при мобилните браузъри за последната една година в България (до Декември 2010г.)

Това в никакъв случай не означава, че трябва да пренебрегнем останалите браузъри. Просто тази статистика ни дава една сравнително добра равносметка за това на какво трябва да наблегнем, какво предпочитат да използват потребителите за да можем максимално да оптимизираме мобилният уеб дизайн и да подобрим потребителското преживяване.

От Nokia, например дават ценен съвет, разработчиците да наблегнат разработването на мобилни версии за отделни мобилни устройства или браузъри, което се явява като едно от предизвикателствата сред мобилната мрежа. Базирайки се на User Agent информацията, която изпраща всяко мобилно устройство или браузър, може да се извършва проверка какъв мобилен браузър достъпва сайта, за да зареди подходящото съдържание. Най-удачният вариант е след подобна проверка да се зареди подходящият стил за мобилното устройство или браузър.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *