Как да имаме постоянен достъп до парите си, когато пътуваме?

Екскурзиите и почивките са едни от най-сладките удоволствия в днешния забързан и динамичен свят. Някои пътуват по работа, други за удоволствие. Независимо дали пътуването ви е от личен или бизнес характер, едно от най-важните неща, които трябва да планирате преди да заминете е начина, по който ще оперирате с парите си. Не случайно се е появил и популярният израз „Paper or plastic?“. Отговорът на този въпрос е само част от подготовката за едно пътуване.

Със сигурност е важен фактор е това парите ни да са на сигурно и едновременно с това лесно за достъп място. Не бива да забравяме и таксите, които се налага да плащаме, за да изтеглим пари от различните международни банки.

Поради тези и други фактори е нужно да разпределим умело финансовите си операции преди да напуснем дома. По този начин се презастраховаме, че след като пристигнем в желаната дестинация няма да попаднем в минно поле. За да избегнем неприятни моменти трябва да:

  • Бъдете запознати с разменната валутна единица на страната, която посещавате
  • Ползвайте прецизен и точен валутен калкулатор, за да сте запознати с валутните курсове – можете да го свалите от сайтовете на лицензирани форекс брокери, с дългогодишен опита във форекс търговията. Така ще бъдете сигурни, че котировките са актуални;
  • Разгледайте снимки на банкнотите на чуждестранната валута
  • Да решите дали ще използвате дебитна или кредитна карта или пари в кеш
  • Вземете със себе си кредитни карти с най-широко покритие, или достъп
  • Поинтересувайте се какви такси ще ви бъдат удържани от банкоматите
  • Запишете си контактите на банката, издател на картата и си създайте регситрация в системата ѝ за онлайн банкиране, за да получавате актуална информация за движението по сметката Ви. Имайте предвид, че номерата започващи с 800 или 700 на гърба на картата Ви най-вероятно няма да могат да бъдат избирани от чужбина, затова помолете за друг фиксиран номер, който ще можете да изберете, от която и да е точка на света със съответния префикс.
  • Използвайте Kiplinger, за да знаете как се начисляват таксите на различните карти
  • Обменете валута преди заминаването си, за да избегнете високите обменни курсове на летищата. Ако сте собственик на карта American Express можете да закупувате валути онлайн.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *