ПВЦ дограма срещу дървени прозорци – какво да изберем?

Много домакинства в България са свикнали с дървените прозорци от едно време. Това е така, защото преди много години ПВЦ дограмата не бе популярна у нас и повечето хора залагаха на добрата стара дървения. Сега нещата започнаха да се променят с навлизането на пластмасовата дограма, която даде по-различен облик на нашите апартаменти, къщи и вили.
Дограмата от поливинилхлорид има много положителни качества. Тя кондензира сравнително трудно, позволява добавянето на различни видове стъклопакети, грижи се за енергийната ефективност на домовете ви и не на последно място има чудесни шумоизолационни свойства. Всичко това в комбинация с достъпната цена я прави най-доброто решение за жилището ви.

Що се касае до дървените прозорци, то те са очарователни и също притежават способността да не допускат нахлуването на студен въздух в дома ви. За съжаление с годините обаче дървото търпи деформации се налага да го лакирате периодично, за да не промени външния си вид, и да не допусне топлинни загуби. Редом с това цената на дървенията е много висока.
Не е тайна, че производителите на ПВЦ дограма се радват на сериозни финансови постъпления. Потребителската маса започна да забравя за дървените прозорци и масово преминава към пластмасовите. На пазара се предлагат дограми в различни цветове, облицовки и дизайни, с чиято помощ можете да постигнете прекрасни визуални качества за дома си.

Има вариант да закупите PVC прозорци с облицовъчно фолио, което наподобява дървен материал. По този начин няма да ви е мъчно за старата дървена дограма, която изглежда уникално и неподправено. Цената на облицовъчното фолио далеч не е висока, така че няма от какво да се притеснявате. Имитациите могат да бъдат на дъб, бук, орех, череша и много други.
Ако все пак искате да блестите с оригиналност и луксозна визия, то можете да разгледате офертите за дървени дограми. Подгответе си достатъчно средства, защото този вид прозорци може да ви излезе много солено. Редом с това, не забравяйте за поддръжката на дограмата, тъй като тя е от водещо значение. Боядисвайте и лакирайте всяка година на точната дата.

Финални думи

Написахме много за ПВЦ и дървената дограма. Ние лично подкрепяме пластмасовите прозорци, тъй като те не изискват чак толкова грижи, а са и по-евтиния вариант. Далеч сме от идеята, че модата на дървената дограма е преминала, така че ако желаете можете да се спрете на нея. Оставяме на вас да прецените кой от двата вида е по-добър и ви пожелаваме успехи.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *