Почистване на естествени дървени подови настилки (паркет)

Почистване на естествен паркет

Образът на Пепеляшка на колене, търкаща пода на ръка има за цел да предизвика съжаление. Все повече фирми ни примамват с рекламни трикове и ни уверяват, че препаратите чистят сами и няма да си мръднем пръста. Почистване на пода може да бъде най-плачевното от домакинска работа и повечето от нас не биха имали нищо против от малко чудо, за да облекчи домакинската агонията. За съжаление много от масовите продукти за почистване, които обещават лесно и бързо почистване, са вредни за нашето здраве и околната среда. Не можем да си осигурим фея кръстница, но можем да направим основно професионално почистване на подови настилки като използваме фирма за почистване и  да следваме няколко съвета как да поддържаме чистотата по-дълго, без компромиси с нашето здраве.

Естествени дървени подови настилки:

Дървените  подове са най-красивите, които можете да имате в дома! Ако искате да запазите по-дълго време блясъка и естествения им вид трябва да се грижите за тях и да прилагате правилно почистване.

Първо малко за подови настилки от естествен дървен материал

Много съвременни дървени подове са лакирани или боядисани и това ги прави по-лесни за почистване и поддръжка. Лакът и боята запазват дървения материал и увеличават значително живота и допринасят за добрия му външен вид.

Въпреки това, проблемът с лаковете и боите е, че те се нараняват , може да се обелят или изтъркат  , често се износват много бързо от постоянен пешеходен трафик. Когато лакираните или боядисани дървени подови настилки се повредят по този начин, пода трябва да бъде добре изциклен  и лакиран/боядисан  повторно. Почистване с препарати за  естествени дървени подови настилки, няма да премахне проблема.

Ако пода Ви не е наранен можете да го почистите с мек моп и подходящ препарат за естествени дървени подови настилки.

Съвети за поддръжка:

Ключът към свеждане до минимум от необходимостта за често основно почистване на естествените дървени подови настилки е добрата редовна поддръжка:

• Поставете изтривалки на входа , които да поемат по-голямата част от замърсяванията внесени от вън.

• Планирайте редовно измитане, прахосмукиране или забърсване на прах.

• Редовната поддръжка задължително трябва да включва измитане, или за предпочитане използване на сух или влажен парцал или прахосмукачка за почистване на песъчинки и прах.

• Ако разлеете течност попийте с мека кърпа и след това избършете с влажен парцал — за да не остане петно.

Различните подови настилки изискват определен тип на процеса на почистване. Използването грешен метод и препарат за Вашия под  може в крайна сметка да съсипе повърхността.

Неподходящо

• Не използвайте разяждащи абразивни почистващи средства, които биха могли да надраскат гланца на вашия под.

• Не използвайте препарати на киселинна основа, защото те могат да повредят лака и покритието на вашия под.

За да сте спокойни че всичко ще бъде професионално извършено, е добре да си направите едно основно почистване - като ползвате услугите на фирма за почистване, и след това да продължите с поддържащото почистване!

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *