Как слънчевите колектори Ви спестяват пари?

Знаете ли какво представляват слънчевите колектори? А знаете ли, че с тяхна помощ можете да намалите разходите си за електроенергия? Да, звучи учудващо, но е факт. Вакуумните слънчеви колектори ще ви спестяват пари в дългосрочен план, макар и непосредствената полза да не ви изглежда много голяма.

Какво представляват слънчевите колектори?

За тези, които все още не са чували за тях или не са наясно – това са системи изградени от специални тръби с двоен слой и вакуум между тях. Те привличат и улавят слънчевите лъчи благодарение на селективното им оптично покритие.

Тяхната ефективност е наистина голяма, тъй като поглъщат над 95% от слънчевите лъчи, които преработват в топлинна енергия и само 5% се отчитат като топлинни загуби. Основно колекторите са съставени от вакуумни двуслойни тръби, водосъдържател, резервоар, отражател, допълващ съд в поплавък и силиконови уплътнения.

Ефективността на слънчевите панели от гледна точка на спестяване на пари зависи от няколко фактора, включително продължителността на слънчевото греене и количеството лъчи попаднали върху вашия дом и колекторите. Също така спестяването зависи от това колко електричество използвате.

Според проучвания направени в Америка от министерството на енергетиката, едно средно американско домакинство използва приблизително 866 киловат часа на месец енергия през далечната 1999 година. Всичко това им струва около $ 70,68.

Средно около 30% от общата консумация на всяка домакинство по света се използва за затопляне на вода за битови нужди. Имайки предвид тези факти и разполагайки със слънчеви колектори вие ще намалите сметките си за електроенергия значително.

Друг също важен фактор, които трябва да се вземе под внимание е капацитета и цената на панелите, които сте решили да закупите. Например покупката на слънчеви колектори може да ви струва между 700 и 1100 лева, а размера на спестените пари много зависи от това какво е вашето потребление на електроенергия.

Средно ако годишно едно домакинство консумира електро енергия между 1600 и 3970 киловат часа, то спестените пари от вашите сметки годишно ще бъдат 320 и 800 лева. Казано с други думи максимум до пет години вашата първоначална инвестиция за покупката им ще се възвърне.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *