Предимства и недостатъци на течните торове

Всички сме наясно с различните форми на твърди торове, които са на разположение на пазара. Използвани редовно върху тревните площи те помагат за растежа на тревата и я предпазват от болести.

Сега на пазара все по-голяма популярност обаче придобиват течните торове. Те могат много лесно и точно да бъдат приложени на необходимите места. Този вид торове от ден на ден се превръщат във все по-важна съставка за всяка градина, но преди да го използвате се постарайте да съберете и прочетете достатъчно достоверна информация за приложението му и различните му форми.

Предимства на течните торове

Както беше споменато и по-горе те се нанасят лесно и бързо се виждат положителните резултати от третирането на растенията с тях. Ето и някои от предимствата им:

  • Прилагат се веднага, тъй като не изискват някакви сложни технически приспособления
  • Могат да се пръскат изключително точно и равномерно, поради което са приложими за тревни площи, които са с неправилна форма или описват някаква фигура.
  • Изключително бързо оказват положително влияние върху растенията върху които са приложени
  • Предпазват моравата ни от плевели и други нежелани растения
  • Предотвратяват прекомерния растеж на храсти и дървета и придават тъмно зелен цвят на тревата

Недостатъци на течните торове

Въпреки, че подпомагат много растежа и здравето на тревните ви насаждения, трябва да знаете и някои недостатъци, които крие тяхната употреба:

  • Малко по-скъпи са от алтернативните торове, които са на разположение на пазара
  • Тъй като ефекта им е незабавен трябва да се прилагат периодично и това допълнително оскъпява процеса
  • Необходимо е и да си закупите някои приспособления за да можете по-лесно да прилагате течните торове

Органични или синтетични форми

Органичните са произведени от растителни или животински елементи, докато синтетичните са химични съединения от не живата природа. Синтетичните оказват положителен ефект почти веднага след тяхното прилагане, но пък органичните са по-изгодни и осигуряват дългосрочни предимства. За да изберете някой от двата вида е желателно по-детайлно да се запознаете с предимствата и недостатъците им.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *