За мъжката и дамската мода

МОДЕРНО.КОМ е фирма, която предлага на българския мъж стил, съобразен с нашите традиции, ценности и вкус. В исторически аспект, когато една епоха е в разцвета си – културно и икономически, тя се обръща към по-разумен начин на живот и в модата веднага се засилва аристократичния, художествено обоснован начин на конструиране на визията – дрехи на едро, аксесоари, бижута, обувки.

Напротив, когато обществото е в назадничав период или в положение на криза, облеклото също се поддава на негативни промени – дължината на полата става по-къса, цялостния облик на мъжа и жената навлиза в личното пространство на другия пол, сякаш човек прави стъпка назад към природата. Ако отидем още по-назад и прескочим границата с митологията, в градината на Адем, познанието накара първите хора да поискат да се облекат.

Следователно срамът от голотата преминава устойчиво през всички периоди на еволюцията, като само формата на неговия израз търпи трансформации. Иначе, той самия се усложнява по естествен път от морфологията на творението.

Преди 2000 години гръцките скулптури са създали идеал за красота, който в ерата на постмодернизма бива подложен на множество експерименти от световните модни дизайнери. Визията на ексцентричните дизайнери са по-стройни и леки от тези на „класическите“ гръцки модели. Те изглеждат еклектично и дуалистично, сякаш моделиерите понякога обичат, а друг път мразят жените.

След като безупречно са овладели похватите да имитират съвършената жена, те подлагат начина и на обличане и грим на съвсем различни нови прочити. Понякога лицата и фигурите им са променени до неузнаваемост. Някои от основните атрибути на лицето и тялото умишлено биват променяни, изкривявани или направо липсват. Тези модели са толкова шокиращи, че минават всички досегашно установени граници.

По такъв начин, разбира се не можем все още да излезем у нас, въпреки че в Скандинавските държави, отдавна това не е лукс. В Европа и САЩ, пък напротив тенденциите са, че всеки се облича, както му попадне без да търси начин да изглежда нито подвластен на модата, нито да изразява някакви духовно-културни претенции за антиномия или деконструкция.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *