Уеб дизайнери срещу уеб разработчици

Повечето хора използват термините уеб дизайнер и уеб разработчик взаимозаменяемо, но те са много различни неща. И двамата правят уебсайтове и работят с уеб технологии, но техните цели, умения и цели са напълно уникални. Ако пренебрегнете уеб частта и се съсредоточите върху техните ключови думи, можете по-лесно да разберете какво правят. Дизайнерите правят нещата да изглеждат добре; разработчиците карат нещата да работят.
Уеб дизайнери
Дизайнерите проектират неща. Те проектират всичко - от лога през билбордове до опаковки до уебсайтове. Уеб дизайнерът прави уебсайта да изглежда добре. Те са хората, които добавят всички естетически детайли, така че един уебсайт да изглежда приятно за всеки, който го гледа. Това се прави по почти същия начин като всеки друг дизайн – те използват програма като photoshop или figma и добавят снимки и детайли, докато получат завършен продукт. През последните години имаше наплив от пускане на продукти „Направи си сам“, които започнаха да смесват цели, така че уеб дизайнерите да могат да действат като уеб разработчици – но те не са. С програми и услуги като Wix, SquareSpace и Webflow, уеб дизайнерите могат да правят пълни уебсайтове, без да правят каквото и да е кодиране.
Уеб дизайнерите използват решения „Направи си сам“.
Когато собственик на бизнес изгражда уебсайт с услуга „Направи си сам“, уебсайтът обикновено е много опростен без много естетически детайли, които могат да се използват за марка. Когато уеб дизайнер изгражда уебсайт с услуга „Направи си сам“, той поставя първокласно внимание върху естетиката, така че уебсайтът може потенциално да изглежда много професионално. Функционално обаче тези уебсайтове ще работят абсолютно еднакво. Конверсиите ще бъдат по-добри с професионалните дизайни, но производителността ще бъде проблематична без уеб разработчик, тъй като програмите „направи си сам“, които автоматично генерират код, обикновено генерират лош код. Те обикновено следват алгоритми или уравнения, за да създадат краен резултат, който изглежда същият за потребителя, но алгоритмите не са перфектни и обикновено преминават през пет стъпки, където е необходима само една. Това води до много големи зависимости на файлове, което води до бавни уебсайтове – което води до повече потребители, напускащи вашия уебсайт, което води до по-малко трафик, което води до по-малко продажби и телефонни обаждания. Решенията „Направи си сам“ също имат много строга система за блокиране на това, което можете и не можете да правите. Това води до това, че някои неща са много лесни, а други са буквално невъзможни. Ако целта ви е просто да получите уебсайт, това обикновено няма значение, но ако целта ви е да имате добър уебсайт, това може да бъде много проблематично. Лесен пример – ако искате да добавите сертификат към заглавката си, така че вашите потенциални клиенти веднага да разберат вашите лицензи и умения, това е изключително лесно да се направи с персонализиран уебсайт – но понякога може да бъде невъзможно, ако предварително изградената тема, която платформата „Направи си сам“ не поддържа това. Персонализираните уебсайтове правят това, което искате, уебсайтовете „Направи си сам“ правят това, което искат.
Уеб разработчиците използват прости бързи решения
Разработчиците разработват неща. Те разработват всичко - от операционни системи до телефонни приложения до роботи до уеб приложения и уебсайтове. Те са хората, които използват код, за да накарат всичко да работи. Уеб програмистът прави уебсайт бърз, функционален и достъпен. Те знаят техническите подробности за това как да направят уебсайт да работи бързо и да отговаря на специфични технологични нужди. Въпреки че е много по-рядко от дизайнер, който се опитва сам да създаде уебсайт, някои уеб разработчици създават уебсайтове без да използват уеб дизайнер и техните уебсайтове изглеждат ужасно. Уебсайтовете накараха моите разработчици без дизайнер да нямат естетически детайли, за да направят уебсайта да изглежда добре. Всичко ще работи, но ще бъде много скучно.
Уеб дизайнери, работещи с уеб разработчици
Когато уеб дизайнер работи с уеб разработчик, вие получавате най-доброто от двата свята и избягвате капаните, които идват от липсата на опит. Дизайнерът ще направи уебсайта да изглежда фантастично, докато разработчикът ще направи уебсайта ефективен и функционален. Сайтовете, направени по този начин, обикновено преминават през първоначална фаза на проектиране, която получава одобрения за това как ще изглежда уебсайтът и след това се предава на разработчика, за да бъде кодиран на ръка. Сайтове като този обикновено отнемат повече време, но се представят значително по-добре. Те ще изглеждат невероятно, което ще поддържа интереса на вашите клиенти и ще ви накара да изглеждате като утвърдена професионална компания, и ще се представят добре, така че ще работят на всички устройства, ще се зареждат бързо и ще отговарят на техническите изисквания, които са от значение за търсачките и функционалността на уебсайта . Всеки бизнес уебсайт се нуждае от процес на изграждане, който има както уеб дизайнер, така и уеб разработчик.
Измамнически уебсайтове
За съжаление, повечето уебсайтове днес не само са изградени без уеб дизайнер и уеб разработчик, които работят заедно, те са направени без дизайнери или разработчици изобщо. С лекотата на използване и увеличаването на услугите за уебсайтове „Направи си сам“ много хора създават уебсайтове, които не са нито дизайнери, нито разработчици. Тези уебсайтове изглеждат зле, работят зле и са просто лоши навсякъде. Някои от тях се извършват от агенции за измами, които смятат, че могат да предоставят уебсайтове на клиенти, без да знаят какво правят. Тъй като повечето хора не знаят какво прави един добър уебсайт, те не разбират, че плащат за лош продукт. Ако са в състояние да ви осигурят уебсайт за един ден, значи не сте имали дизайнер, разработчик или какъвто и да е професионален продукт. За изключително нискобюджетни решения това може да работи, но трябва да сте наясно, че тези продукти трябва да са много евтини и не са същия продукт като професионалните уебсайтове.
SEO и уебсайтове за дигитален маркетинг
Някои хора, които работят с интернет маркетинг, ще направят уебсайтове с алтернативни цели. Това е най-често срещано при агенциите за SEO (оптимизиране на търсачки), но може да се случи и при агенции за социални медии или други специалисти по дигитален маркетинг. SEO агенциите искат да направят уебсайт, който се класира добре в търсачките и се интересуват само от тази една цел и не се фокусират върху естетиката, реализациите, производителността или каквото и да било друго, освен това на каква позиция се класира в Google. Тези агенции обикновено проектират върху WordPress и не проектират или кодират, те просто използват предварително изградена тема и пускат много плъгини върху нея, докато сайтът не направи това, което искат. Това не са добри уебсайтове и е важно да се разбере, че класирането в търсачките не е единственото нещо, което има значение за уебсайта, и че уебсайтовете могат да се класират, без да жертват качеството си. Техните уебсайтове не изглеждат по този начин, защото това им помага да се класират, изглежда така, защото единственият начин, по който могат да продават услугите си, е ако имате уебсайт, но те не знаят как да правят добри уебсайтове.
Съсредоточете се върху качеството, съветва блога blogche.net
Когато наемате агенция, е важно да се фокусирате върху качеството на всяка стъпка. Изпращат ли ви проекти за одобрение? Добре ли изглеждат дизайните? Разработен ли е по поръчка или е направен от редактор с плъзгане и пускане? Изгражда ли се в код или използва много добавки за WordPress? Различните уебсайтове имат различни цели и различни ценови точки и е важно да знаете какво купувате.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *