За трайността на киселото мляко от магазина

Сигурно повечето от нас си спомнят все още вкуса на домашно приготвеното кисело мляко. Знаем какво то трябва да бъде на вкус, колко е гъсто и колко е маслено. Истината е, че домашното кисело мляко е с неповторим уникален вкус и не може да се обърка с някои от закупените в хранителен магазин. Интересно ми е, че производителите на киселото мляко често са обвинявани за това, че техните кисели млека издържат по месец, без да се развалят, но те ли имат вина за това или просто пазара определя колко да е годността на този продукт?

В последните години много големи вериги за хранителни стоки навлязоха на българския пазар и може да се каже, че доста от хората в момента предпочитат да пазаруват в тях. Виждали сме огромните и дълги рафтове, на които са наредени различните марки кисели млека и точно те ме накараха да се замисля. Ако тези редове от кисело мляко се застоят повече от три дена да кажем и ако киселото мляко е като домашно приготвеното, колко от тях ще трябва да се изхвърлят след този период? Чудя се дали производителите произвеждат млеката с по-голяма трайност заради магазините или пък магазините имат това изискване към производителите, за да не търпят загуби, когато то се застои в магазина?

И преди големите вериги хранителни магазини да навлязат на българския пазар положението беше подобно, защото в по-малките магазини млякото също се застояваше, а кой нормален човек иска да губи от бизнеса си, вместо да печели. В този ред на мисли ей това сега ми е влязло в главата и ме накара сериозно да се замисля. Като изключим киселото мляко, всички други продукти също са с по-дълга трайност (спрямо трайността преди години) и може би при тях причината е същата.

Това е така при саламите, кренвиршите и други. Киселото мляко в магазините истинско ли е? На различни места се споменава, че за да се стигне до по-голяма трайност при киселите млека, двете бактерии Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, просто са в различни съотношения и това го прави толкова издръжливо. Ако е така, значи е добре и може да не се притесняваме, но дали все още ядем истинско кисело мляко знаят само производителите му.

бутон за социални мрежи

Едно мнение по „За трайността на киселото мляко от магазина

 1. Ще споделя моите виждания:
  Безспорно, качеството на млеката след въвеждането на стандарт, се подобри, но отново вкуса не е същия. Аз съм благодарен, че вече дадон не е в този бизнес, и си прави псевдо, млечни продукти, върху които даже няма нарисувана кравичка.

  Може би сте забелязали, че киселите млека почти не киселеят. Причината е спомената в статията > Съотношението между сладка и кисела бактерия не е 4 към 1 а 9 към 1.

  Единствения начин да се насладиме на хубаво кисело мляко е като си го правиме сами. Не е трудно, особено в момента се продава станция за производство на такова мляко. Единственото от което се нуждаеш е закваска.

  Погледнете от гледна точка на производителите, – няма как да се реализира млякото за толкова кратък период. Няма как да стане.

  Относно саламите, и месата – там наистина нещата опират до лакомия, и нелоялност към клиентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *