Композции от многогодишни цветя в градината

Цветята са един от основните композиционно и колоритно изграждащи елементи декорацията на градината. Те са свързващото звено и преход между високата растителност и тревните масиви, Оформянето и изграждането на цветните композиции е изкуство, в което се съчетават висок художествен усет и задълбочени практически познания.

Богатото разнообразие от цветни видове е един вид палитра за всеки професионалист или любител, който се наеме да създаде своя флорална композиция. От тази палитра той черпи багрите, съпоставя ги или ги разделя, като рисува картини от живи цветове на фона на живата природа.

Едно от най-важните условия за дизайна на всяка цветна композиция е прилагането и спазването на основните закони за хармонично съчетаване на багрите.

Добре е да се подбират видове с такива многогодишни цветя, че те взаимно да се допълват, Едновременно с това трябва да се вземат под внимание и биологичните изисквания на всяко растение, като на отделното место стоене се засаждат само тези цветя, които се развиват еднакво добре при съответните условия на растеж.

Не е добре цветята да бъдат безразборно разпръснати из цялата градина.

По-правилно е те да бъдат събрани на определени места, така че да се създадат акценти с високо художествено въздействие. Препоръчително е всяка цветна група да бъде разделена една от друга чрез неутрални, чисти тревни площи.

Заетата с цветя площ в една градина не трябва да превишава площта, заета от дървесната и храстова растителност. Цветните композиции могат да бъдат изградени от едногодишни или от многогодишни цветя. Те могат да бъдат и смесени - в една композиция да участват едните и другите.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *