Косачки за трева – видове и предимства

Поддържането на дворно пространство или градина, независимо дали пред дома, или около офиса, изисква усилия, постоянство и най-вече подходящите инструменти за целта.

Използването на косачка за тревните площи и на ножици за подрязване на храстите е абсолютно наложително. Какъв вид тример да изберем зависи не само от нашите възможности, но и от площта за обработка, както и от степента на трудност на самия терен.

косачки за трева

Някои косачки за трева имат по-ограничен потенциал, докато други дават по-широк избор от варианти за работа. Ето и основните типове при този уред от категорията на градинската техника:

  • Механични
  • Бензинови
  • Електрически
  • Акумулаторни

Първият вариант е най-старият и най-евтиният. При него се използва изцяло физическа сила при косене на тревата. Това обаче е доста трудоемко при по-проблемни площи.

Моторните косачки не са напълно отживелица, но се търсят все по-малко заради очевидните си недостатъци – миризмата от изгоряло гориво, по-високото ниво на шум, а и заради разхода при употреба.

В днешно време най-търсените косачки за трева са електрически и акумулаторни. Не може категорично да се твърди кой вид е по-добър от другия. При кабелните тримери например имаме някои безспорни предимства – непрекъсната работа заради начина на захранване (от електромрежата - стига да няма спиране на електричеството), липса на ангажимент за постоянно зареждане на батерията, ниско ниво на шума.

Когато обаче трябва да се обработва по-голяма площ, използването на този вид градински уред става по-сложно, тъй като трябва да имаме по-дълъг проводник или да се използва удължител.

Безжичните варианти са върхът на технологията

А и самият кабел, разбира се, създава неудобство, каквото не изпитваме при безжичните варианти. Акумулаторните косачки за трева са предпочитани точно заради предимствата, които имат пред електрическите.

С тях могат да се обработват по-големи или по-отдалечени площи, а и не се налага да мислим дали кабелът няма да се заплете в краката ни, или в някой храст.

Но съответно има и риск да прекъснем работата си, преди да сме изпълнили набелязаната задача, заради изтощаване на батерията. Затова трябва да се обърне внимание какъв е капацитетът на съответния модел според предписанията на производителя.

Висококачествените косачки за трева от серията Bosch Rotak покриват площи около 150 кв. м, т.е. напълно достатъчно за обработка на дворно място или открито пространство пред офис. Специално при 43-литровия вариант на този тример има два акумулатора, което дава допълнителен източник на енергия.

Безжичните варианти представляват и най-високо ниво на технологията. Това предполага и по-висока цена, но има и модели, които са напълно достъпни, а и като цяло инвестицията се изплаща с времето.

Уредите с вграден Syneon чип способстват за умно оползотворяване на енергията. Но много от удобствата на акумулаторните косачки присъстват и при електрическите варианти.

И при двете разновидности можем да открием отлични уреди, които подрязват равно и ниско тревата и работят при много ниски нива на шум.

Капацитетът на контейнера за събиране на окосената трева също трябва да се вземе предвид. Колкото по-голям е обемът, толкова по-продължителна работа можем да извършваме, без да се налага да спираме за почистване.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *