Любопитни факти от света на стоматологията

Всекидневно използваме на пръв поглед съвсем обикновени принадлежности за чието създаване и приложение не знаем особено много. Точно такъв предмет е четката за зъби например. Сутрин и вечер четкаме старателно зъбите си с приспособление, което се слави с древна история. Преди повече от 1000 години предшественицата на съвременната четка за зъби била наричана “клечка за дъвкане”. Посредством предъвкване на истински клончета от дърво се получавало разнищването им на все по-малки нишки и по този начин се получавало подобие на четчица.

Сами разбирате, че за да се случи това на първо място е било необходимо особено старание, търпение и ентусиазъм от страна на „дъвчещият“, което, от своя страна, подсказва, че вършейки цялата тази работа, той много добре е почиствал зъбите си и е осъществявал чудесен масаж на венците си.

Днес все още има австралийски и африкански племена, които почистват зъбите си с помощта на “дъвчащи клечки” - евтин и напълно природосъобразен начин да се поддържа изрядна орална хигиена.

Съвсем възможно е да ви се прииска и вие да се снабдите с такова подобие на четка за зъби, след като прочетете следващите интересни факти от света на стоматологията.

tooth-brushes

От колко време използвате четката си за зъби? Три седмици? Установено е, че за този период от време по четката за зъби се заселват около 730 000 бактерии. За сравнение, кърпата, с която почистване пода у дома, „притежава“ около 80 000 бактерии по себе си, а едни от най-мръсните предмети – монетите – могат да се „похвалят“ със скромните 25 000 бактерии по своята повърхност. И за да не бъдем многословни ще завършим с още едно от считаните за мръсни места - тоалетната чиния. След като водата там бъде пусната, броят на бактериите, съдържащи се в нея, наброява едва 9 100.

Какъв е изводът? Сменяйте по-често четката си за зъби, независимо дали тя е скъпа или евтина. Непременно го направете след като сте боледували! Ако не го сторите, рискувате вече отшумелите оплаквания от грип или обикновена настинка да се върнат с пълна сила, защото в старата четка за зъби все още се намират бактерии, които могат да ви разболеят.

Повече съвети Как да изберем четка за зъби? и как правилно да се грижим за зъбите си прочетете в сайта на IGDental.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.