Ароматна история, парфюми и още нещо

Парфюми онлайн

Парфюми онлайн

Първите парфюми се появили в древен Египет. Там майсторите химици се научили да извличат ароматите на цветята и билките и да ги затварят в шишенца.

Тези шишенца били предназначени за употреба само от най-богатите и влиятелни личности в древността, каквито били фараоните. Манията по парфюмите в древния свят се разпространила бързо и те прекосили моретата за да акостират в Персия и Рим. Там изкуството за направата на оригинален парфюм продължило. Събирали се все повече цветя, билки и ароматни масла за да бъдат извличани техните аромати.

Историята на парфюмите продължава в годините на ренесанса в Европа, когато те се превръщат в истински хит, а тогава са поставени и основите на съвременните парфюми. По това време в Европа се страхували от банята и къпането не било практикувано често от аристокрацията. За да бъдат прикрити неприятните миризми били нужни силни аромати, а такива им предоставяли точно парфюмите.

Първо чрез унгарската кралица, а по-късно и чрез други заможни представители на кралските дворове, парфюмите станали феномен от световен мащаб. Франция и Италия се превърнали в основни производители на парфюми, като това се е запазило и до днес. В определен момент дори се смятало, че за да се засили ефекта от парфюма той трябва да се приеме и вътрешно. Поради тази причина някой от парфюмите се пиели.

В съвременният свят това би бил твърде скъп лукс, предвид цените на някой шишенца маркови парфюми в магазини като Dolce.bg. Изобилието от оригинални парфюми днес е огромно.

Производителите на тези аромати затворени в шишенце също не са един и два. Парфюмите са станали общодостъпни, а покрай непресъхващата жажда за нови аромати и обогатяване на старите, са впрегнати и много звезди. Тяхната задача е да информират населението за най-новите маркови парфюми чрез реклами и тестери на парфюми в големите списания.

Като цяло, днес парфюмите са се превърнали в същинска мания и бизнес за милиони.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *