Онлайн консултиране с психолог при тревожно разтройство

За хората с тревожно разтройство, перспективата за консултация с психолог на живо или дори онлайн може да се окаже плашеща. Голяма част от хората с тревожност живеят с трудностите си с години, и въпреки че искат да се освободят от симптомите и нещастието, изправянето пред тревожността може да я засили. Добрата новина за консултирането при тревожно разтройство е, че има начини с висока успеваемост. Има няколко форми на това разтройство: паническо разтройство, социално разтройство, генерализирано тревожно разтройство, обсесивно компулсивно разтройство. И все пак, често основният подход може да е подобен при всички.

Единият от работещите подходи за онлайн консултиране при тревожното разтройство е когнитивно-поведенческият. Той включва изследване и променяне на мислите и поведението, които влияят на безпокойството. Хората, които се възползват от когнитивно-поведенческия модел при консултация за тревожно разтройство, често биват обучавани постепенно да се излагат на ситуации, предизвикващи безпокойство. Първо се започва с неща, които предизвикват лека тревожност и с времето се преминава към по-големи предизвикателства. Например, при социалната фобия, индивидът може да започне с ходене до библиотеката с доверен приятел, който да зададе въпрос на библиотекаря. Следващият път клиентът ще бъде този, който ще зададе въпроса, а в края на терапията ще отиде сам и ще помоли за помощ с няколко въпроса. Терапията с този подход е напълно подходяща за консултации с онлайн психолог дори може да е по-добрият избор ако клиентът изпитва тревожност от евентуална среща на живо. Онлайн консултирането дава също толкова добри резултати, колкото и традиционната беседа с психолог.

Смисълът в тази форма на консултирането при тревожно разтройство е, чрез постепенно усилване на излагането на факторите, да се намали интензитета на тревожността. Индивидът ще научи, че мислите при ситуации, които провокират тревожността(като „Ще ми се смеят“ или „НЕ МОГА да го направя“) не са задължително истина. С времето ще се научи и да оценява мислите си и да търпи тревожността в известна степен, а тя ще се намаля.

Примерът с постепенното излагане при социалната тревожност, както предполагате, работи и при други тревожни разтройства. Ето още един пример. Личности с обсесивно-компулсивно разтройство (което при отделните хора може да изглежда много различно), понякога имат определени ритуали, които според тях трябва да изпълняват. Да проверят дали са изключили всичко в кухнята преди да излязат, например. Консултирането с психолог при тревожно разтройство с когнитивно-поведенчески подход може да помогне на клиента да разпознае мислите, които предизвикват тревожността. Те може да си мислят „Ако не изключа всичко, къщата може да изгори!“. Това може да ги накара да проверяват уредите(повече от необходимото и толкова често, че да прекъсва работния им ден), или да изпитват изключително висока тревожност. От гледна точка на излагането на влиянието на факторите, от начало те може да започнат да проверяват „само“ по три пъти на ден, докато стигнат дотам, че да не проверяват изобщо. С времето този подход при консултирането на тревожното разтройство, дава резултат в намаляне интензитета на тревожността и ритуалите.

Да повторим, консултирането при тревожно разтройство, може да провокира тревожността. И все пак, с когнитивно-поведенческия подход, тревожността се редуцира и личността започва да се справя по-добре с нея.

Онлайн психологът може да помогне при подобна терапия с когнитивно-поведенчески подход. Състояния, които могат да се повлияят включват социално разтройство, обсесивно компулсивно разтройство, генерализирано тревожно разтройство, паническо разтройство(панически атаки) и изобщо при всякакви състояния, които могат да се третират с традиционно консултиране с психолог.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *