Как да си помагаме при стрес?

Стресът и прекомерната тревожност могат да направят живота ни непоносим. Под тяхното въздействие се събуждаме навъсени и избухливи, което може да попречи в работа ни, както и да навреди на семейният ни живот.

Някой път заради тревожността и параноята, която ни обзема, невъзможно е да се отървем от мисли за службата и куп различни беди.

Симптоми

Хората, които са стресирани и прекалено тревожни, по-лесно могат да се разпознаят. Човек, който боледува от стресово разстройство, например, не може да стои в покой и затова постоянно се движи. Освен това той е раздразнителен и нервен. Това състояние заплашително оказва влияние и на здpaвoтo му състояние.

Нерядко физиологическите белези на тревожността и стреса са раздразнителност, мускулно напрежение, главоболие и потене. Човек лесно се уморява, върти се в леглото цяла нощ и не може да заспи. Ето няколко ефективни начина и пoлeзни cъвeти за справяне с това неприятно състояние.

Помощ

Ако чувствате, че ви се е насъбрало прекалено много стрес, се забърквайте отвара от билки. Черен чай например, може да намали усещането на безпокойство. Запарката от лайка също може да ви помогне, като ви успокои. Според специалистите този вид чай облекчава тревожността и може да ви накара да заспивате като бебета.

Сладкото помага срещу лошото настроение. Ако лошото настроение ви напада, яжте баклава или сладолед и изобщо не мислете как ще се отразят на вашата фигура.

Шоколадът също понижава стреса. Сладкото изкушение подбужда обособяването на хормона на щастието, наречен серотонин. От своя страна той изиграва важна роля за психологическата ни стабилност. Освен че увеличава настроението, той дава и енергия.

Напитките, от които е нужно да се откажете, са кафето и алкохолът. Те предизвикват прекомерно напрежение и възбудимост в организма, които могат само да навредят в тази ситуация.

Упражнения

Ако искате по-бързо да се отървете от негативното настроение, се заемете с упражнения. Безцелните пътешествия сред природата също могат да помогнат и да ви разсеят. Не е нужно да отидете чак в планината. Сложете в раницата си малко храна и се разходете в близкия парк.

Освен това може да медитирате или да се запишете на йoгa.
Водните терапии също са много ефективни в борбата срещу стреса. Поглезете се с релаксираща вана с пяна и с благоуханни масла. Ако искате да се раздвижите, поплувайте в басейн. Контрастният душ също може да помогне.

Цветовете

Цветовете, които не заобикалят, също оказват влияниевърху нашето настроение, казват психолозите. Светлосиният цвят успокоява. Прекомерно дългото пребиваване между стените в този цвят обаче предисвиква усещане за клаустрофобия и в резултат на това настроението се влошава, предупреждават специалистите.

Жълтият цвят се асоциира с нежните слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор. Яркооранжевият цвят пък се асоциира с пламъка. Той действа облекчаващо на дишането и успокояващо на психиката. Затова е добре да изберете този цвят за вашите стени, разказват специалистите.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *