Съвети при провеждане на упражнения

Подобно на повечето хора, вероятно сте чули, че физическата активност, включително и упражнения, са добри за вас. Ако вече сте активни, трябва да продължите да поддържате това ниво. Може дори да стигнете до момент, когато трябва да направите упражненията си малко по-трудни, да опитате нова дейност или да намерите нови начини за добавяне на упражнения към вашето ежедневие. Не се притеснявайте, ако никога не сте правили упражнения или ако сте прекъснали упражняването по някаква причина, винаги можете да започнете от нулата.

За съжаление има няколко фактора, които могат да демотивират и най-мотивираните практикуващи и студът е един от тях. Не е нужно обаче да позволите на студеното време да развали тренировката ви. С тези съвети за упражняване при студено време, можете да поддържате форма, мотивирани и топли, когато времето стане хладно.

Тренирайте безопасно в студено време

Почти всеки може да тренирате безопасно в студено време. Но ако имате определени заболявания, като например астма или проблеми със сърцето, консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете упражненията в студеното време. Вашият лекар може да определи всички специални предпазни мерки, на базата на Вашето състояние или медикаментите, които взимате.

Обличайте се на слоеве

Една от най-големите грешки, които могат да се направят при изпълнение на упражнения в студено време, е да се облечете с прекалено много дрехи. Упражненията генерират значително количество топлина - достатъчно, за да се чувствате много по-затоплени, отколкото сте в действителност. И все пак, след като потта започне да изсъхва, може да започне да ви става студено. Решението?

Обличайте се на слоеве, които можете да съблечете веднага след като започнете да се потите и след това ги връщайте, ако е необходимо. Най-напред облечете тънък слой от синтетичен материал, като полипропилен, който държи потта настрана от тялото. Избягвайте памук, който остава кожата ви влажна. След това облечете дреха от козина или вата за изолация. Отгоре сложете водоустойчив, дишащ материал. Тежките якета и определени жилетка могат да предизвикат прегряване, ако сте се упражнявали твърде интензивно. Ако сте по-лек, може да имате нужда от по-голяма изолация, в сравнение с някой, който е по-тежък. Ако е много студено, помислете да сложите маска на лицето си или шал, който да загрява въздуха, преди да навлезе в белите ви дробове.

Може да се наложи да експериментирате, преди да намерите комбинацията от дрехи, които работят най- добре за вас, в зависимост от вашата интензивност на упражнения. Имайте предвид също, че спирането за почивки и потеглянето отново, както и смесването на ходене с тичане, може да ви направи по-уязвими на студа.

Защитете ръцете, стъпалата и ушите си по време на упражненията

Когато е студено, кръвния поток се концентрира върху основния ви орган, като ръцете и краката стават уязвими на измръзване. Опитайте се да носите тънък чифт ръкавици под чифт по-дебели ръкавици, които да са покрити с вълна или козината. Ако ви се изпотят ръцете, може да свалите горния чифт.

Американският колеж по спортна медицина препоръчва около 30-45 минути да извършвате упражнения с умерено, 3-5 пъти на седмица. Но ако всичко, което може да направите, е разходка из квартала два пъти седмично, преди да си легнете, това пак е добро начало. Всяко упражнение, което е по-добре от нищо, си заслужава. Освен това е трудно да се храниш, докато се движиш наоколо, така че това може да допринесе за това да ядеш малко по-малко, като  в същото време изгаряш повече калории.

Най-хубавото на аеробните упражнения е, че ползите са кумулативни - Вие получавате едни и същи ползи за здравето, без значение дали правите три 10-минутни упражнения през целия ден или направите едно 30-минутно упражнение наведнъж. Имайки в предвид това, вие можете да разпределите упражненията си на частта така, че да ви е по-лесно да ги изпълнявате.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *