Важността на видеонаблюдението на работното място или Големият брат ви гледа

Разбира се, че е важно да имате видеонаблюдение на работното място. Камерите обикновено се монтират на порталите и входовете на големите сгради, но също така присъстват и вътре в помещенията, където тече работния процес. Както се казва „Големият брат ви гледа“ и вие сте длъжни да се съобразявате със законите и правилата там, където работите.

Трябва ли навсякъде да има камери за видеонаблюдение?

Камерите са устройства, които служат за защита и са едно отлично превантивно средство срещу престъпни набези. Местата, където си изкарваме хляба трябва да бъдат добре охранявани и това може да се случи само и единствено чрез системи за наблюдение и видеоконтрол.

Ясно е, че видеокамери не са нужни за малки павилиони или репове за вестници, но са задължителни за големите и средните търговски обекти и административни сгради. Системите се монтират там, където има най-много алчни апетити и реален риск от криминални прояви.

Представете си банков клон, без видеонаблюдение или пък заложна къща, където няма камери. Това са два много рискови обекта подлежащи на 100% охрана и употреба на записващи устройства, с цел наблюдение на клиенти, посетители и персонал.

Под погледа на обектива ще попаднат не само външните входове и изходи на определената сграда, а и вътрешността й. Камерите снимат действията на външните лица, а също така следят и работата на служителите, така че последните да изпълняват съвестно задълженията си.

В кои помещения е наложително използването на видеокамери за наблюдение?

Най-вече в помещенията, където се извършват опити и се използват опасни за човешкото здраве вещества. Това могат да бъдат лаборатории и специални кабинети, в които се борави с химически материали и има възможност за аварии и прочие проблеми. В тези случаи камерите са наложителни, за да се следи работния цикъл изкъсо.

Разбира се, системите за сигурност се налага да бъдат монтирани и във всички обекти работещи с пари и скъпоценности. По тези места опасността от кражби, взлом и вандалски прояви са реални и именно видеонаблюдението е това, което може да помогне за предотвратяване на неприятни ситуации.
В случай, че нямате пълно доверие на работещите във вашия офис, също можете да монтирате камери на всяко бюро. По този начин ще проследите работата на всеки ваш подопечен. Понякога това може да предизвика скандали на работното място и се налага подробно обяснение относно наличието на записващите устройства.

Има и много други помещения и места, където имате възможността да инсталирате камери, но нека сега разгледаме въпроса, къде не трябва да ги има.

Къде не бива да се поставят видеокамери с цел наблюдение?

Големият брат все пак трябва да се съобрази с някои интимни помещения, на които няма как да пусне пипалата си. Законите гласят, че помещения като бани и тоалетни са неприкосновени и никой няма право да ви снима докато ги посещавате. Дори и на работното място пак нямате право да монтирате камера на тези горещи точки. Освен всичко не забравяйте да сложите уведомителни лепенки, че обекта ви е под видеонаблюдение с тях ще информирате работниците ви, а и клиентите, че всяко тяхно действие се записва в реално време.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *