Възрастова загуба на слуха

Постепенната загуба на слуха вследствие напредването на възрастта (пресбиакузис) е често срещана. Лекарите смятат, че наследствеността и продължителното излагане на силен шум допринасят за загуба на слуха с течение на времето.

Загуба на слуха

Възрастовата загуба на слуха не може да бъде спряна. Но носенето на слухов апарат и предприемането на стъпки като изключване на фоновия шум и съсредоточаване върху говорещия, могат значително да подобрят качеството на живота. Ако вие или член на вашето семейство подозира, че имате сериозна загуба на слуха, консултирайте се с вашия личен лекар или със специалист УНГ.

Преди да закупите слухов апарат, съобразете следните фактори

Ако възнамерявате да изпробвате слухов апарат за път или да си купите нов модел, новите технологии ще ви изненадат приятно. Съвременните модели са малки, лесни за ползване и технологично напреднали.

Слуховите апарати се предлагат в пет основни разновидности - вътреканален слухов апарат, вътреушен слухов апарат, в ухото, задушен слухов апарат с отливка, зад ухото свободен. Като цяло, колкото по-малък е слуховият апарат, толкова по-мощен е той и толкова по-голяма е вероятността да произвежда обратна връзка (висок шум).

Конвенционалните (аналогови) слухови апарати, не се препоръчват. Цифровите слухови апарати предлагат по-голяма възможност за фина настройка на звука, намаляване на обратната връзка и намаляване на фоновия шум.

Съвети при избора на слухов апарат

1. Направете медицински и слухов преглед

Преди да закупите слухов апарат от Ototon, се прегледайте при лекар, за предпочитане специалист "Уши, нос и гърло" (отоларинголог). Желателно е да направите прегледа в рамките на шест месеца, преди да закупите слуховия апарат. Прегледът ще определи дали вашето състояние ви позволява да използвате слухов апарат.

Можете да си запишете час за безплатна консултация в Център за слуха Ototon на адресите:

СОФИЯ, бул. “Патриарх Евтимий” 27,
СОФИЯ, бул. “Васил Левски” 99 и ул. “Росица” (под бул. “Дондуков”),
СОФИЯ, ул. Опълченска и Стамболийски 89 (срещу главния вход в Mall of Sofia),
БУРГАС, ул. “Уилям Гладстон” 17,
ВАРНА, ул. “Русе” 15 (зад операта),
ПЛОВДИВ, ул. “Райко Даскалов” 72 (дясно от Пешеходен мост, от този на пл. Аптека Марица),
СТАРА ЗАГОРА, бул. „Цар Симеон Велики“ 69

и на безплатен телефон: 0800 900 33.

2. Купете апарат от реномиран търговец

Ако не получите аудиограма от лечебното заведение, специалистът в представителството на производителя ще ви направи компютърен анализ на слухова загуба. Там ще направят отливка на ухото ви и ще ви помогнат в избора на на най-подходящия апарат и ще настроят устройството. Това са сложни процедури, които изискват висок професионализъм. Прегледайте отзивите на други клиенти за съответния доставчик, производител и устройство.

3. Бъдете нащрек за подвеждащи твърдения

В продължение на години, няколко производители и разпространители твърдяха, че техните слухови апарати елиминират фоновия шум. Някои по-нови слухови апарати намаляват силните звуци, с което правят по-удобно носенето на слухов апарат на шумни места. Но никой слухов апарат не може да усили гласа, който искате да чуете и да филтрира други гласове или шумове в претъпкана стая.

4. Попитайте дали се предлага пробен период

Поискайте търговеца да ви даде информация черно на бяло за условията на пробния период.

5. Повторете теста на слуха

За да определите дали слуховият апарат наистина ви помага да чувате по-добре, направете втори преглед носейки апарата.

6. Запознайте се с всички условия на гаранцията

Гаранция трябва да бъде за една или две години и да обхваща както частите, така и поправката апарата.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *