До какво води наличието на хлебарки в дома ни

Според специалистите съществуват 4600 вида хлебарки, от които 30 съжителстват с хората, тъй като намират при тях изгодни условия за живот. Разбира се, често тези насекоми създават една неблагоприятна среда за домакинствата и последните изпитват страх от пълзящите натрапници. В повечето случаи собствениците на домове и работни места търсят услугите на фирми за унищожаване на хлебарки, които да ги избавят от присъствието на тези нелицеприятни инсекти.

Твърди се, че хлебарките са насекоми, обитаващи Земята от триста милиона години. В природата могат да бъдат забелязани често, а малка част от тях атакуват апартаменти, къщи, вили, офиси и прочие обекти. В България можете да срещнете четири вида хлебарки, а именно:

- Кафяви хлебарки (Blattella germanica), която предпочита богати на храна места, като ресторанти, заведения за обществено хранене, кухни и транжорни. Могат да се забележат зад домакински уреди – хладилници, фризери, печки и перални машини. Те превземат стаите в домовете ни и се размножават по изключително бърз начин.

- Черната хлебарка (Blattaorientalis) е другото най-срещано насекомо в панелни блокове, офиси и търговски обекти. Тя се крие предимно във влажните места от сорта на тоалетни, бани, канализация, мазета и шахти. Размерите са й по-големи от тези на кафявите инсекти и често плаши хората с присъствието си.

- Американските хлебарки (Periplaneta americana) предпочитат топлите и влажни зони, където температурата е поне 33 градуса по Целзий. Леговищата им са основно мазетата, каналите и абонатните станции в блокове и кооперации.

- Дългоантенеста хлебарка (Supellalongipalpa) е друг разпространен вид , обичащ сухите и топли места. Тя би могла да бъде забелязана в читалища, мебелни магазини, хипермаркети и така нататък.

Общото между всички видове хлебарки, които може да срещнете в България е, че водят до паника и страх у хората.Не ги приемаме, тъй като те са преносители на болестотворни микроби, можещи да достигнат лесно до децата ни и разбира се - до нас самите.

Жизнен цикъл при хлебарките

Той протича в три основни фази, а именно яйце, нимфа и имаго. Яйцата биват носени в малка капсулка, която женският вид принася в корема си, докато бебетата се излюпят. Другият вариант е да ги остави до места, където има храна и вода, за да могат да просъществуват в бъдеще време. Нимфите са малки хлебарки, които след появата си на бял свят могат да водят самостоятелен начин на живот.
Те предпочитат нощта, за да се разхождат спокойно, а през деня се крият в дупките и пробойните на закритите помещения. Те могат да се хранят с продукти от растителен или животински произход, като най-често търсят отпадъци, останали от нашата закуска, обяд или вечеря. Именно за това се препоръчва спазването на безупречна хигиена в домовете ни.

Хлебарките са вредни, тъй като замърсяват хранителните продукти чрез изпражненията си. Ако оставите храната непокрита, те могат да я заразят с болест, от която по-късно да получите алергични реакции и да се наложи намесата на специалист. Винаги се грижете за това да затваряте хляба в специални кутии, както и останалите ястия в дома ви.

Как протича унищожаването на хлебарки

Познати са 4 метода за унищожаване на хлебарки, които може да приложите сами или чрез съдействие на фирма, предлагаща ДДД услуги. Това, което трябва да сторите сами е да почистите добре помещенията си и да заложите специални капани с отрова, която се поема от инсектите.
Физичният метод включва изгаряне на заразените вещи или пране на висока температура. По този начин се премахват яйцата на хлебарките и спирате тяхното съществуване в дадения обект. Разбира се, невинаги може да разчитате на този похват, особено ако насекомите са превзели по-голямата част от дома или офиса Ви.
Биологичният начин се касае до препарати регулиращи растежа на инсектите. Той не е толкова популярен в България и нямаме достатъчно информация за неговата ефективност.

Основният прийом за унищожаване на хлебарки, е чрез химия. Прилагат се специални препарати и разтвори целящи да подействат максимално дълго върху вредителите. Чрез химическите отрови Вие успявате да се преборите с хлебарките и яйцата им за кратък срок от време.
Разбира се, ако решите да използвате химически метод за борба срещу хлебарки, най-добре извикайте професионална фирма за дезинсекция, която да се справи с тази нелека задача. Ако действате сами, то знайте, че се налага специална подготовка включваща екипировка с ръкавици, маска и защитно облекло.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *