Каква е разликата между алуминиевите и стоманени джанти?

Джантите са направени от няколко вида сплави или смеси от метали, с различни характеристики на работа, нужди от поддръжка и предимства. Ако искате да смените своите фабрични джанти, от Ogi.bg споделят това кратко ръководство ще ви запознае с двата основни вида и с разликите между тях.

Алуминиеви лети джанти

Този вид са изработени от смесването на алуминий и никел. Най-разпространените джанти днес са от алуминиева сплав, което означава, че те са изработени чрез изливане на разтопен алуминий в матрицата. Те са леки, но здрави, издържат на топлина и обикновено са по-привлекателни на външен вид от стоманените. Предлагат се в много голямо разнообразие от модели и размери. Алуминиевите джанти са добър избор, ако търсите баланс между производителност, цена, естетика и разход на гориво.

Стоманени джанти

Те са направени от сплав между желязо и въглерод. По-тежки са, но и по-устойчиви. Освен това, могат да бъдат по-лесни за ремонт, почистване и поддръжка. Поради начина, по който се изработват, чрез изрязване на преса и заваряване, те не предлагат толкова голям естетически избор на спици, колкото другите видове джанти.
Макар че по-тежкото им тегло може да забави ускоряването, гъвкавостта и горивната ефективност на автомобила, стоманените колела могат да предложат по-голяма устойчивост на пукнатини при удар. Също така, те могат да бъдат по-трудно повредени от камъчета, чакъл и спирачен прах, което ги прави по-подходящи за шофиране при зимни условия. Стоманените джанти обикновено са по-евтини от алуминиевите.

Като заключение можем да обобщим следното:

  • разновидностите във външния вид: алуминиевите джанти предлагат по-голям избор от стоманените;
  • покритието: алуминиевите предлагат повече опции, отколкото стоманените;
  • устойчивост на външни влияния: алуминиевите са по-податливи, а стоманените са по-устойчиви на драскотини и други повреди;
  • предназначение: и двата вида са подходящи за ежедневно шофиране. Алуминиевите предлагат по-красив завършен вид на автомобила, но стоманените са по-подходящи за зимни или дружи тежки условия;
  • горивна ефективност: алуминиевите имат предимство пред стоманените, подари по-лекия материал, от който се изработват;
  • поддръжка: стоманените са лесни за почистване, докато алуминиевите джанти изискват повече грижи;
  • цена: стоманените джанти поддържат по-ниски цени, в сравнение с алуминиевите

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *