SEO и SEM – каква е разликата?

Понятията SEO оптимизация за търсачки и маркетинга за търсачки (SEM), са най-често срещаните термини, щом се заговори за интернет маркетинг и онлайн бизнес. Дори да намирате привидна прилика между двете понятия, всъщност има доста голяма разлика между тях.

При SEO оптимизацията за търсачки, целта е да се постигне по-добро класиране на сайта, след серия от действия, били те вътрешни или външни. Като резултат, той става по-приятелски за търсещите машини и се изкачва по-нагоре, при търсенията за ключови думи и фрази, за които е оптимизиран.

При SEM, нещата стоят по различен начин. Както се досещате от съкращението, тук става въпрос за маркетинг извършван чрез търсачките, при който собственика на сайта плаща, за да се показва той като рекламно каре на първа страница, в резултатите по желаните ключови думи.

Резултатите от търсенето при SEO, се определят като органични и реално не се плаща за тях на търсачките, освен разбира се за труда и времето отнети при този процес. Действията при оптимизация на сайт, са естествени и включват набавяне на външни връзки, изследване на ключови думи, създаване на уникално съдържание и оптимизиране за социални медии.

От своя страна, SEM резултатите не са естествени, а се появяват като платени реклами в резултатите от търсенето и са допълнителен начин за популяризиране на онлайн бизнес. Целта на маркетинга за търсачки, е създаване на печалби от увеличения трафик, който от своя страна води до продажби. Самите реклами могат да бъдат, под формата на контекстно съобщение или банер. Пример за такава услуга е Google Adwords.

Като процент от кликанията на посетителите, значителен превес се пада на органичните резултати (SEO), но пък при маркетинга за търсачки, процента на извършени продажби след посещение е по-голям. Всъщност, ако сте сериозни в намеренията си за развиване на онлайн бизнес, е добре да заложите и на двата вида стратегия, за постигане на сигурен успех.

социално споделяне

Едно мнение по „SEO и SEM – каква е разликата?

  1. SEO е част от SEM, може би по-предпочитаната и апетитна част, при която може и с малък бюджет (дори без бюджет) се се постигнат задоволителни резултати. SEM засега се състои от SEO и PPC, но не се знае с времето как ще се изкривят нещата. Навлизат социалните мрежи…

    Задължително при стартирането на нов проект е изготвянето на някаква PPC кампания, примерно в Adwords. А когато SEO даде резултати, може да се спре или ограничи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *