Как да определим размера на винтовете, болтовете и гайките

Ако имате купчина от болтове, гайки, винтове (известни още като крепежни елементи), за които не сте съвсем сигурни какъв размер са, или ако трябва да поставите липсващ болт на машина, а не знаете какъв размер ви трябва, ето някои методи, с които да си помогнете.

Проверете в магазина за крепежни елементи
Повечето специализирани магазини за крепежни елементи като КАМ-04, предлагащи болтове, гайки, винтове и други подобни, имат оразмеряващи табели, на които можете да ги тествате. Не винаги са поставени на видно място, затова много хора незнаят за тях. Затова, следващия път попитайте дали има такава във вашия предпочитан магазин.
Единственият недостатък при използването на тези табели е, че не можете донесете двигателя или друга голяма машина, която се нуждае от нови болтове, да го сложите върху нея за оразмеряване и да установите необходимия размер. Това е доста непрактично и понякога дори невъзможно. Така че тези табели работят само с болтове, гайки, винтове и други малки елементи, които можете да донесете лесно в магазина.

Купете своя собствена табела за размери
Ако често ви се налага да установявате размери на болтове, гайки и винтове, струва си да инвестирате в такива табели, някои от които можете да използвате за големи машини.

Безплатни графики на размери
Друг евтин заместител на оразмеряващи плочи и табели, са диаграми с размери, които можете да свалите от интернет и да разпечатате. Важното тук е, че трябва да ги отпечатате в реален размер. Така че, ако вашият принтер има опция като "Fit to Page", ще трябва да махнете отметката, така че да няма смяна на шрифта.
Един от недостатъците на този метод е, че е по-малко точен. Възможно е да се колебаете между две доста близки възможности. В такъв момент вероятно е най-добре да вземете керепежен елемент и в двата размера, и да ги изпробвате.
Остава и варианта да поискате мнението на специалистите в магазина за крепежни елементи на КАМ-04, който със сугурност ще ви дадат най-точен съвен, кой вид и резба ще ви е необходим.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *