Качеството и директориите за статии

Директориите за статии са места, обитавани от творбите на SEO оптимизатори и копирайтъри, написани с цел „препоръчване“ на конкретен сайт чрез линкове. Директориите предоставят възможност на много автори да публикуват текстовете си на едно място, като по този начин SEO насочените статии остават изолирани от общото Интернет пространство.

Това е в голям плюс за обикновения Интернет сърфист, защото много често (за жалост почти винаги), статиите, публикувани в подобни директории са с ниско качество, не са информативни и общо-взето разтягат локуми около конкретни ключови думи.

Общоприетото правило една статия да съдържа 3-4% ключови думи може да се възприема добре от алгоритмите на гугъл, но за читателите нещата са съвсем други. Статиите започват да звучат дървено, като се „натъртват“ едни и същи изрази на всеки 2-3 реда, много често без дори да се ползват техни синоними. За класирането на подлежащия на сео оптимизация сайт може да е чудесно, но такъв тип текстове не са особено ценни за читателите.

Създаването на директории, където се публикуват само и единствено подобен тип статии е чудесен начин да се „пречисти“ до известна степен Интернет пространството. Затова можем спокойно да оставим случайните сърфисти настрана и да не се притесняваме за тях. Нека да се фокусираме върху самите статии.

Практикуващите изкуството на копирайтинга трябва да знаят, че способността на гугъл робота да разбира един текст постоянно се увеличава. В този ред на мисли трябва да знаете, че спинването на текст започва да избледнява като надеждна практика, просто защото гугъл е в състояние да свърже една дума с нейните синонимни изрази.

За да сте по в час с нещата, можете да изпробвате следното: вземете един сравнително сложен художествен текст (под сложен имам предвид не история с термини, а с повече изразни средства – метафори, сравнения и пр.), запишете си го някъде и през 4-5 седмици проверявайте как го превежда гугъл. Не променяйте по никакъв начин текста и всеки път си записвайте новите преводи. Мога да ви гарантирам, че ще настъпват промени в качеството му.

Това веднага трябва да ви светне лампичката – щом гугъл се научава да превежда по-добре, то вероятно бота, който обхожда съдържанието по сайтовете прави същото. Следователно, когато поствате един текст в директория за статии, за да си набавите ценните линкове за сайта ви, започнете да се стараете не само да го докарате до 95% уникалност, но и да го направите по-разчупен и по-лесен за четене (дори в крайна сметка никой да не го чете).

Използвайте повече синоними на ключовите думи, а не спамете само едно и също нещо на всеки ред. Опитвайте се да изграждате текстовете си както изграждате свободната си реч, да речем както го правите в разговор с приятел или колега. И оставете спинването настрани – ефектът от него вече е почти нулев.

Директориите за статии не са отживелица за SEO оптимизацията (поне в България), но трябва да сте в крак с времето – некачественото съдържание губи своята ефикасност и вече е време да се насочваме към по-богато, по-четливо и по-естествено съдържание. Когато гугъл бота се учи, ние трябва да се учим с него. А най-добре – преди него.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *