Парфюми и козметика – от древните ритуали до днешните технологии

Обикновено под думата козметика се разбира продукт за разкрасяване или коригиране на недостатъците като пудри, кремове за лице и т.н.
Различни видове козметични продукти и парфюми са били използвани още преди хиляди години за религиозни, декоративни и медицински цели. Дори някой народи са считали, че ароматизирането на пушека ще им позволи да разговарят с боговете.
Много от съставките на козметичните продукти са с произход от Азия, но за първи път са били документирани в Египет.
Жените в Гърция вместо сенки използват въглени, но това е една доста опасна разкрасителна процедура, тъй като в саждите са се съдържали изключително вредни съединения на оловото.
Култът към парфюмите и козметичните продукти достига своят връх в Римската империя и производството им значително се рафинира.
В Азия и особено в Индия при метода аюрведа се използват кремове и масла, които са направени само от естествени съставки. Днес повечето производители използват синтетични продукти, защото естествените масла са доста скъпи и трудни за синтезиране.
Кръстоносците са открили чудесните и редки ароматни масла и парфюми и са ги внесли в Европа. Химиците са доусъвършенствали старите рецепти и така се появяват още много аромати. По време на Инквизицията и на френската революция обаче е имало опасност козметологията и парфюмерията да изчезнат, тъй като много от книгите са били изгорени, а заедно с тях и рецептите за производството на парфюми и козметика. Считало се е, че те са дело на Дявола.
От началото на 19-ти век разбиранията на хората се променят и козметичната индустрия постепенно достига до мащабите, които познаваме днес. Това е бизнес за милиарди долари произвеждащ продукти, които могат да задоволят всеки вкус и подходящи за всеки повод. Изборът е толкова богат, че вероятно няма аромат, за който да се сети човек и да не може да го намери в някой от парфюмите или козметичните продукти. Времето, в което живеем ни предоставя огромен избор, а за нас остава само да му се насладим!

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *