Почивка на остров Крит

Чудите се къде да разнообразите почивката си това лято? Ето една не съвсем нова, но не толкова популярна дестинация за българи – остров Крит. Условията за почивка, които предлага островът по нищо не отстъпват на Халкидики, Тасос, Закинтос и другите гръцки острови и курорти.

Почивка

Живописните пейзажи, красивата плажна ивица, приятният средиземноморски климат, богатата история и култура, както и вкусните специалитети, които предлага местната кухня, правят остров Крит идеалното място за почивка през лятото. Основните градове са Ираклион, Ретимно и Ханя. Разположени са в северната част на острова, което я прави и по-посещавана от туристи.

Крит е най-големият гръцки остров с площ около 8200 км2 и петият по големина в Средиземно море (след Сицилия, Сардиния, Кипър и Корсика). Той е дълъг и тесен, общо 250 км. от единия до дтугия край, а в най тясната си част е едва 12 км.

Тук се намира и най-дългото дефиле в Европа, на Крит има още високи планински вериги и стотици прекрасни плажове. Крит е островът на Зорба Гърка, който е прекрасно въплащение на типичния пламенен нрав на критяните и тяхната любов към живота.

И като климат Крит е изпълнен с крайности. Крайбрежното островче Гавдос е най-южната точна на Европа, а Крит всъщност е по на юг, отколкото някои места в Северна Африка, например Тунис и Алжир.

В разгара на лятото температурите достигат 38 градуса, затова ако не обичате жегата, пролетта и есента са по-подходящи за посещение. Крит оставя незаличимо впечатление, по което и време на годината да отидете. Някои курорти, например Агиос Николаос, съчетават природна красота и модернизъм.

Едно от най-вълнуващите преживявания е разходка из Самарийското дефиле, най-дългото в Европа. Това е втората по посещаемост забележителност на Крит, надмината само от Кносос. Останките от огромния царски минойски дворец в Кносос са най-голямата туристическа атракция на острова.

Вече имате възможност да се запознаете с прелестите на остров Крит по много удобен начин – с чартърен полет от София до Ираклион всяка събота и едноседмична почивка на много примамлива цена.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *