Продажбите на апартаменти във Варна потърпевши от проблема с визите за руснаци

За всеки по-запознат със сектора за продажба на апартаменти във Варна е ясно, че именно продадените на руснаци апартаменти във Варна стабилизират местния пазар на имоти. Освен в сферата на продажбите на апартаменти във Варна, те тласкат родната икономика напред и посредством разходите, които правят, докато са на почивка на българското Черноморие.

За разлика от останалия свят обаче, където на подобен важен финансов поток ще се обърне специално внимание, като съответните хора биха получили облекчения и преференции по пребиваването в съответната страна, в България ние сме на път да ги прогоним заради редица административни усложнения и пречки. Пред руските туристи в България обаче стоят проблемите с визовия режим, административната документация и куп други проблеми, които вместо да помагат на българите да се измъкнат от кризата само ни завличат към нейните дълбоки води.

Резултатите при продажби на апартаменти във Варна, вероятно щяха да бъдат доста по-добри, ако бяхме последвали примера на нашите съседни балкански страни, които реагираха моментално и въведоха улеснени условия за почивка на руснаците в своите държави. Така Турция премахна визите за руски граждани, а преди това същото стори и Хърватска, като и двете страни се надяват този хитър ход да увеличи значително приходите им от туризъм, произтичащи от пребиваването на руските туристи. От Турция и Хърватска очакват и висока активност що се отнася до продажби на апартаменти по курортите си от руска страна.

За разлика от тях обаче ние сме доста по-спънати срещу предприемане на всякакъв вид административни облекчения за руските граждани, като това естествено се очаква да се отрази на приходите от туризма за 2011 година, както и на отрасъла с продажба на апартаменти във Варна и другите ни морски центрове за отдих и туризъм.

Дано най-накрая властите вземат някакво адекватно решение, което да засвидетелства волята на правителството да помогне на българина и на българския бизнес възстановявайки позициите при продажба и наем на апартаменти във Варна и по Черноморието до нивата преди кризата.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *