Прозорец с прозрачни соларни клетки

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) обяви създаването на прототип на прозрачни соларни клетки, които могат да превърнат един прозорец на помещения в мини електрически централи. След по-малко от два месеца, групата на корейските дизайнери Чун Се Ким, Ю Джин Чхо и Ю Джин Ли предложи идеята на Solar Window - прозорци с прозрачни слънчеви панели. В бъдеще, създаване на такъв прозорец, например, в кухнята, можете лесно да захрани малки домакински уреди.

В структурно отношение, Solar Window представлява прозрачни слънчеви клетки разположени от вътрешната страна на стъклото (така че да бъдат защитени от метеорологичните условия), батерии, вградени в долната част на рамката, както и розетка, където преобразуваната слънчева енергия може да бъде използвана незабавно. Соларните клетки са добре защитени от възможен контакт с дъжд или сняг от вътрешната страна на рамката. Авторите също така внимателно, предвидени множество конфигурационни рамки.

На концептуалния етап не се отчита, колко скъпо ще струва инсталирането на прозореца, но може спокойно да се предположим, че  подобна инвестиция бързо би се самоизплатила, особено когато се сметне, повишаването цената на ел. енергия в глобален мащаб. По принцип е възможно, скоро да се запознаем на живо със Solar Window, тъй като с всяка изминала година тези технологии стават по достъпни за потребителите.

Системата Solar Window   в бъдеще ще намери широко приложение при проектирането и изграждането на Нискоенергийни и пасивни къщи

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *