Идват евтините соларни панели и енергия

Сред всички възобновяеми източници на енергия, най-чистият и най-неизчерпаемият безспорно е слънчевата енергия. Според учените количеството на лъчите, които Слънцето изсипва върху земната повърхност, надвишава 6 хил. пъти цялото енергийно потребление на човечеството.

Слънцето е най-големият източник на енергия

Слънцето е най-големият източник на енергия

Изследвания на учени от Университета на Калифорния в Бъркли сочат, че построяването на соларни електростанции върху малка част от площта на световните пустини може напълно да задоволи енергийните нужди на света. В момента термалните слънчеви инсталации (за производство на гореща вода и пара) са най-популярната и достъпна форма на възобновяема енергия в цял свят.

Те се ползват от стотици хиляди домакинства. В същото време основната пречка пред разпространението на фотоелектри-ческите панели (за производство на електричество), е тяхната висока първоначална цена. Това е на път да се промени преди края на 2009 г., когато американската компания AVA Solar ще започне масово производство на нов вид евтини и високоефективни PV (photovoltaic - фотоволтаични) панели.

Новите соларни клетки са изработени по технология на професор Сампат от Университета на щата Колорадо и тяхната търговска цена ще бъде по 2 долара на ват инсталирана мощност. За сравнение - средните цени на масовите слънчеви панели в момента са от порядъка на 6,50 - 7,50 долара на ват.

Разработеният от проф. Сампат производствен процес е резултат от 16 години изследвания и използва тънък филм от веществото кадмиев телурид (cadmium telluride), вместо обичайния кристален силиций. През последните 5 години търсенето на соларни клетки в световен мащаб нараства с 40% на година.

Очакванията са, че през 2010 г. производството и инсталацията на PV модули ще бъде индустрия с приходи от над 25 млрд. долара.

социални мрежи

9 мнения по „Идват евтините соларни панели и енергия

 1. Трябва и е необходимо всички нови технологии,които не замърсяват околната среда и не пречат на здравето да бъдат внедрени.Дори и със заеми от банките да се започне ,пак ще има възвращаемост.Много стари енергийни мощности бяха затворени но и много подобни енергоносими и не ефективни има още.Ние всички ,цялата страна ще трябва да се противопоставим на опасните за здравето емисии.Убиваме себе си.Убиваме децата си . Убиваме бъдещето си.Не трябва България да я превръщаме в един малък постояно действащ ЧЕРНОБИЛ.Да я пазим,друга нямаме.!!!

 2. Поредната журналистическа недомислица. Някой замисля ли се, че кадмият вече го няма в никой потребителски продукт? Някой сети ли се да „гуглира“ въпросното вещество, за да види, че е токсично? И как ще се постигне цена под 2$ (дори под 1$, както се очаква), като телура е рядък елемент? За каква екология става дума, господа и дами???

  EU classification – Harmful (Xn) Dangerous for the environment (N)

 3. По 2 долара на ват = 2000 долара на киловат.
  Едно домакинство има нужда от поне 5 киловата при няколко електроуреда.
  Малко не излиза сметката – кой ще изсипе 10000 доларки.
  Предполагам ако стане много масово цената ще падне до 50тина цента.

 4. Най-хубавото на Фотоволтаичната система е, че Европейския съюз финансира изграждането на такава, защото според споразумение между България и ЕС, 20% от ел. енергията в Бг трябва да се произвежда именно от такива източници. А ЕС не само финансират, но и поетапно изплащат разходите за изграждането на такава система.

 5. Моят въздушен слънчев колектор дава 670 вата / кв. м. топлина. Цената е 45 стотинки / ват. За какво са ми скъпите фотоволтаици, когато през зимата искам топло?

 6. Съгласна съм с горния коментар.Трябва не само да се пише и да се говори ,а да се действа .Да натрием носа на всички монополисти,които мислят само как да богатеят на гърба на хората.

 7. Аз не знам, защо избихте всички на сметки, би трябвало да ви е ясно че енергията добита от възобновяеми източници е много скъпа… но все пак е от взобновяеми – ако искаме евтина енергия – Атомни центали :)

 8. здравеите някои може ли да ме опъти към някоя фирма за соларни панели които произвеждат ток благодаря предварително отговор по възможност на e-mail givko81@abv.bg

 9. Здравейте, ние сме фирма за соларни колектори SunStar и сме директен вносител на този вид изделия. Може да разгледате нашия сайт sunstar.bg за повече информация и да разгледате продуктите, които предлагаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *