Погром или развитие на идеята за рециклиране на старите автомобили?

Дойде момент, в който трябва да се направи равносметка на резултатите от идеята за рециклиране на старите автомобили. В световен мащаб самата кауза се разви с наистина бърза скорост. За отрицателно време се появиха организации, твърдо застанали зад положителния ефект от „процеса”, много пунктове за стари автомобили включиха метода като основен в дейността си.

Развитите държави финансираха редица проекти, които да реализират на практика предложенията в тази насока. При тях се оказа обаче, че въпреки големия брой стари коли са се рециклирали едва 40%. Причината за това се оказва не нещо друго, ами сумата, която собствениците получават, когато продават непотребните си превозни средства в страни като България, където да си закупиш кола, на около пет години се счита за добра сделка.

На фона на броя остарели автомобили 40% всъщност е значителен дял. Именно затова положителният резултат за тези страни е налице. Друг е въпросът какво е положението или по – точно степента на реализация на идеята у нас. Рециклирането на превозни средства се предлага като основна услуга в пунктовете за изкупуване на стари коли за скрап.

Според статистиката всяка втора кола е над седем години, а всяка четвърта е в окаяно състояние. Въпреки, че у нас има повече коли за рециклиране, отколкото за използване, резултатите от анализите показват, че се рециклират предимно блъснати или разпадащи се автомобили. Тези, които са опасни, но не се предават се използват докато буквално не се разпаднат на пътя.

Можем да обобщим, че идеята има своите върли привърженици, но за съжаление само в чужбина. Ние за пореден път показваме, че не се грижим не само за собственото си здраве, но и за околната среда. Санкции за собствениците на коли, които замърсяват значително околната среда няма. Така, че можем да кажем, че и правителството, което не само, че не осигурява специализирана техника, но и определено не наказва нарушителите, също спомага за погрома на идеята за рециклиране на старите коли у нас.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *