Липсата на единна система за въздушен контрол

Системата за единен въздушен контрол, която Великобритания представи за страните от Еврозоната, може да предизвика хаос в разписанията на авиокомпаниите. Задачата бе възложена на държавата от страна на Европейския парламент, с цел по-добра информираност между страните. Плановете за подобна програма датират още от 1999 г., но бяха ускорени през 2010 г. след кризата с вулканичните изригвания и последвалите пепелни бури.

Голяма част от полетите през онази пролет не успяха да излетят близо две седмици, заради лоша видимост. След този случай 27 членки на ЕС бяха помолени да изготвят свои планове за борба с нередовността на пристигащите и излитащи самолети. През ноември Съюза излезе със становище, че Великобритания не само не е успяла да изпълни задачата си в срок, но и нейното изпълнение ще струва далеч повече от предвидените в бюджета средства.

Към момента летенето с постоянна скорост се счита за най-пестеливото по отношение на изразходване на гориво. Пилоти коментират, че представената от Обединеното кралство система ще принуди самолетите, особено тези на къси разстояния, значително да намалят скоростта при навлизане в територията на друга държава.

Това, освен разходите за гориво, означава и 12% повече изхвърлен въглерод в атмосферата. А с решението на ЕС да въведе такса за изхвърляне на вредни емисии, което и без друго ще оскъпи с 10% цената за самолетни билети, различните авиокомпании ще плащат по-високи данъци.

Европейската комисия предупреди парламента на Обединеното кралство, че ако не съставят по-добър план за действие в най-близко време, това може да им коства 50 милиона повече разходи за авиацията. Те ще бъдат разпределени между глоби и вложения за подобряване на съществуващата система.

А хаосът поради липсата на обединена система за комуникация между 27 членки на ЕС вече води до близо 60 минутни закъснения на повечето полети. Факт, който освен че предизвиква недоволство сред клиентите, води и до харчене на излишни пари от страна на различните авиокомпании. Координацията и точността са изключително важен критерий в туристическия бранш.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *