Общите особености на споделения хостинг

С разрастването на Интернет и превръщането му в по-мащабен глобален пазар, все по-голямо внимание се отделя върху ефективността и функционалността на уеб хостинг плановете. Ако вие сте сериозен собственик на бизнес, вероятно вече знаете колко важно е да се сдобието с това, за което плащате, особено що се касае до уеб хостинг. Вероятно най-популярният тип хост услуга и най-достъпната от гледна точка на цената е иманно споделеният уеб хостинг.

Особеното при споделения хостинг е това, че като притежател на такъв план ще споделяте централен сървър с други собственици на уеб сайтове, а по този начин ще намалите цената на хост плана си. Естествено има и рискове с този тип хостинг, но пък плюсовете никак не са малко. Информацията отдолу ще ви помогне да разберете дали споделеният уеб хостинг е за вас.

Цена

Най-привлекателният аспект на споделения хостинг план е цената му. Този тип хост услуга е далеч по-изгоден от всяка друга, на цени започващи от едва няколко долара на месец. Ето защо, ако вие сте притежател на малък бизнес с малък уеб сайт, предполагам, че бихте се замислили именно за споделен хостинг. Благодарение на своята ценова достъпност, плановете за споделеният хостинг за перфектни за собствениците на сайтове, които нямат намерение да ги разрастват или да изграждат голям онлайн бизнес, например блогърите.

Поддръжка

Въпреки, че поддръжката включена в пакетите за споделен хостинг, не е толкова добра, колкото е тази при dedicated server, истината е, че предлага отличен съпорт като вариант за уеб хостинга ви. Въпреки, че почти всички хост провайдъри осигуряват качествена поддръжка към плановете им за споделен хостинг, трябва да знаете, че всяка хостинг компания е различна, така че първо потърсете в мрежата за ревюта от потребители на съответната компания за да се ориентирате за нивото на съпорта им. Друг много привлекателен аспект на споделения хостинг е това, че ще се научуте много бързо да оперирате с него. Почти всеки може да управлява план за споделен хостинг, защото той е най-опростената форма на уеб хостинг.

Сигурност

Може би най-малко привлекателният аспект на споделения уеб хостинг са неговите възможности касаещи сигурността. Тъй като ще споделяте сървър с множество отделни клиенти, сигурността на уеб хостинг плана ви няма да е така добра като тази осигурена с dedicated хостинг. Основен пример за слабостта в сигурността при споделения хостинг е повличането на невинните сайтове хоствани на същия IP адрес т.е. отговорността се споделя между всички клиенти на споделен хостинг за съответния сървър. Така казано, ако например накой сайт използва забранени похвати и бъде наказан по IP адрес, от това ще пострада и вашия сайт, защото ще изчезне от търсачките. Всичко това може да доведе дори до загуба на онлайн бизнеса ви. Ето защо, плановете за споделен хостинг не се препоръчват на притежателите на онлайн бизнес.

Заключение

Докато плановете за споделен уеб хостинг може и да не са за всеки, истината е, че те имат своите големи плюсове. Ако притежавате малък бизнес и се нуждаете от минимални сървърни ресурси, тогава можете да избирате план за споделен хостинг. Ако обаче притежавате сериозен онлайн бизнес, предполагам, че по-подходящо за вас ще бъде да се насочите към планове за VPS хостинг.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *