Защо трябва да приемаме хранителни добавки?

Малко неща са толкова спорни колкото хранителните добавки. В зависимост от това кого слушате те или са отговор на всеки хранителен проблем или са въплащение на самия дявол. Истината за хранителни добавки, обаче е някъде по средата.

В наши дни хранителните добавки са широко използвани. Това е така, защото много хора се доверяват на хранителните добавки с цел да запълнят пропуските в нездравословни си диети, които не отговарят на минималните дневни изисквания за много от необходимите витамини и минерали.

Хранителни добавки

Други са се доверили на хранителните добавки с цел подобряване на техния тренировъчен режим, тяхната памет и умствените функции.

Вземайки под внимание споровете безопасно ли е да се вземат хранителни добавки или не, най-вероятно се чудите точно може да очаквате от техния прием.

Имат ли някаква реална полза?

Факт е, че приемането на хранителни добавки в техните препоръчителни дози е изключително полезно за всички - от бебета до възрастни хора. Методите, използвани за отглеждане и обработка на храните са се променили драстично през последните 100 години. В много случаи това означава, че самата храна е бедна на много важни и основни витамини и минерали.

Добавете към това факта, че днес хората на практика живеят от ястия в хартиени торби, което прави взимането на хранителни добавки почти задължително. Приема на витамини и други хранителни добавки е добър начин да бъдете сигурни, че получавате всички необходими витамини и минерали.

Въпреки това хранителни добавки никога не трябва да се използват като заместител на разнообразното хранене. Храненето най-малко три (а много експерти препоръчват пет) пъти с добре балансирана храна все още е най-добрият начин да сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото ви. Приемането на хранителни добавки към добрите хранителни навици просто допълнително гарантира, че получавате всичко необходимо за здравето си.

Има много висококачествени мулти-витамини налични в местните аптеки, както и много онлайн източници за тяхната поръчка. Ключовият момент е, когато решите да вземате (а трябва) хранителни добавки от някакъв вид е да ги приемате според указанията. Тези указания гарантират, че витамините и другите билкови добавки се усвояват правилно от организма.

Прекалено големи дози могат да предизвика нежелани реакции. Когато приемате повече от даден витамин или хранителна добавка, отколкото производителя препоръчва, вие поемате риска в тялото ви да попаднат повече химически съединения отколкото то може ефективно и безопасно да обработи за 24 часа.

Ако все още не сте сигурни дали да приемате хранителни добавка всеки ден, помолете за съвет вашия личен лекар. Това е особено важно, ако са ви предписани лекарства. Възможно е някои хранителни добавки да намалят ефективността си при взаимодействие с лекарства и дори е възможна появата на нежелани странични реакции.

Взети правилно, хранителни добавки са отличен начин да се гарантира, че тялото ви получава всичко, от което се нуждае. Само не забравяйте да ги използвате като допълнение, а не като заместител на една добра здравословна диета.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *