7 любопитни факта за автомобилите с дизелови двигатели

Винаги е имало спор, кой двигател е по-добър бензиновия или дизеловия? В действително трудно може да се каже, кой е най-добрия, тъй като в различните условия и двата вида имат своите предимства и недостатъци.

В тази статия ще опитаме да ви представим 7 любопитни факта за дизеловите двигатели и защо те са все повече предпочитани пред бензиновите.

 1. Автомобилите с дизелов двигател са по-ефективни от тези с бензинов
  Според редица проучвания бензиновия двигател има 20% ефективност. Това е индикация, че само 20% от горивото всъщност задвижи автомобила, а останала част се губи от триенето, шума или функциите на двигателя или излиза като топлина с изгорелите газове. За разлика от бензиновите, ефективност до 40% достигат дизеловите двигатели. Ето защо дизеловото гориво е толкова популярно и предпочитано при тежкотоварните автомобили като камионите, където всеки допълнителен разход на гориво наистина идва скъпо.
 2. Дизеловото гориво е по-трудно запалимо спрямо бензина
  Ако хвърлите клечка кибрит в локва с дизелово гориво, тя ще изгасне. Това е така, защото дизелът е много по-малко запалим от бензина. В двигателя се изисква интензивно налягане при продължителен пламък, за да се запали дизеловото гориво. От друга страна, ако повторим експеримента, но с бензин, можете да бъдете сигурни, че клечката дори няма да докосне повърхността – тя ще запали парите над повърхността. (Моля, не правете това у дома!)
 3. Сега се произвежда около 100 пъти повече биодизел, отколкото преди 10 години
  Според последни данни от проучвания през 2002 година само САЩ са произвели около 10 милиона галона биодизел. През 2012 година този брой е бил 969 милиона.
 4. На големи височини дизеловите двигатели имат по-добра мощност от бензина
  Бензиновите двигатели работят с много специфично съотношение гориво и въздух. На големи височини кислород е буквално по-разреден – има по-малко молекули на кубичен метър. Това означава, че в планините автомобилите на бензин трябва да добавят по-малко гориво, за да поддържат съотношението перфектно, което обаче повлиява неблагоприятно на представянето им. От друга страна автомобилите задвижвани от дизелово гориво имат турбокомпресори, които помагат повече въздух да достигне до горивните камери на големи височини, а това им помага да се представят по-добре.
 5. Дизеловите коли не са толкова мръсни
  Според проучвания на американската EPA сега изискванията към дизеловите двигатели е да отговарят на същите критерии за замърсяване като бензиновите. Автомобилите добавиха устройство, наречено филтър за твърди частици, който премахва видимия дим. Според машинните инженери, ако закупите автомобил задвижван от дизелово гориво, който е произведен 2007 или по-късно, то той не е по-мръсен от бензиновите автомобили.
 6. Дизеловите двигатели имат по-добро представяне под 100 км в час
  Те получават върхова мощност, когато оборотите на двигателя в минута (RPM) са ниски, обикновено при скорост под 100 км в час. Бензиновите коли, за разлика от тях достигат максимална мощност като задвижат двигателя бързо и с високи обороти на 5000 (т.е. С педала натиснат до края).
 7. Дизеловото гориво е интересна възможност за въглеродните емисии
  Тъй като те произвеждат по-малко въглероден диоксид, работят по-ефективно, получават по-голям пробег на литър, а емисиите им са по-чисти. Дизеловите автомобили са чудесно решение за тези, които искат да намалят въглеродното отделяне. Когато технологията вече е добре развита, те ще бъдат сравнително евтини.

Ако до този момент все още сте имали колебания дали да закупите дизелов автомобил, то сега тези колебания вероятно са се изпарили. Запомнете нещо много важно, за да се възползвате максимално от вашия автомобил е най-добре да зареждате дизел само от оторизирани бензиностанции както Дизелор. А повече информация за видовете дизелово гориво предлагани на нашия пазар ще откриете на http://dieselor.bg/горива/дизелово-гориво-видове.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *