Преглед на сайт преди опресняване на DNS информацията

Функцията на DNS сървърите в интернет е да дават информация кой е IP адреса на даден сайт. Поради това, когато сайтът се сложи на нов хостинг сървър, е необходимо в контролния панел на домейна да се укаже кои са DNS сървърите имащи информация за новия IP адрес.

Често промяната на DNS отнема дори 48 часа за да започне сайта да се отваря от новия сървър. Причината за това е, че за по-бързо отваряне на интернет страници, IP адресите на уеб сайтовете се запаметяват (кешират) в браузъри, операционни системи и сървърите на интернет доставчиците вместо всеки път да се питат DNS сървърите зададени в настройките на домейна.

Когато се промени DNS информацията, е възможно да продължавате да виждате старата кеширана информация, ако наскоро сте посещавали сайта преди промяната.

За да не чакате да се изчисти този кеш (особено ако вашия интернет доставчик е настроил дълъг период да се пази старата информация), можете директно да укажете на вашата операционна система от кой IP адрес да отвори сайта.

За нашия пример приемаме, че сайта е example.com, a IP адреса е 78.128.62.229. Реалния IP адрес на вашия сайт можете да вземете от мейла, който сте получили при откриване на акаунта от вашата хостинг компания.

Инструкции за SwitchHosts плъгин на Firefox:

1. Инсталирайте SwitchHosts
2. От Tools > SwitchHosts > Hosts Management направете следните настройки (последните 2 реда):

78.128.62.229 example.com
78.128.62.229 www.example.com

Инструкции за ръчни настойки на hosts файла

Добавете следните 2 реда:

78.128.62.229 example.com
78.128.62.229 www.example.com

във файла hosts (C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts за windows и /etc/hosts за linux), след което рестартирайте вашият браузър или
компютъра, от който се опитвате да отворите сайта. При Firefox, може да се опресни и чрез File - Work Offline - Work Online

След окончателното обновяване на DNS информацията е задължително да изтриете горепосочените редовете от файла hosts.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *