Никой не е по-голям от хляба!

В забързаното ни, модерно-технологическо ежедневие рядко обръщаме внимание на простите и насъщни неща. Приемаме за даденост всичко, което ни заобикаля, осигурява комфорт, подслон и прехрана. А може би е редно да си припомним старата мъдрост, гласяща, че "от хляба никой не е по-голям"...

Бързото хранене в забързания ни свят ни е отучило от простичкото възприятие на наслаждението и радостта от храната, споделянето и обичта. Семейната трапеза, глъчката от радостни деца, суетенето около масата и разчупването на обредния хляб по празниците са изместени и заменени от препълнени, конвейероподобни заведения за бързо хранене, шумни и задимени заведения и всякакви варианти на нездравословно хранене под път и над път.

Храненето е особено важен процес, не само като физиологична, но и като душевна потребност. Ненапразно всеки, който е запознат с каквито и да е медитативно-ориентирани практики изповядва схващането, че вниманието на съвременния човек по време на хранене е отклонено от самия акт. Действието на храненето е страничен придатък на поредната доза стрес, поглъщане на информация, безпокойство и неудовлетвореност. Напротив, това простичко дело би трябвало да е съзнателен, спокоен и хармонизиран акт, извършван в спокойна и приятна атмосфера.

Ненапразно движещото мото на нашия био-ресторант e "бавно хранене" - като противопоставяне на умопомрачителната тенденция на бързото, безсъзнателно и безразборно "ядене". Храненето е процес не само за тялото, а също така за духа и ума, и е редно да се извършва съзнателно, приятно и възвишено.

И нека не забравяме, че всички сме свързани с природата и нейните дарове. Призивите за природосъобразен живот не са призиви за "завръщане в пещерите", напротив - съвремието ни дава правото на избор повече от всякога да подкрепяме и осъществяваме хармонично съществуване редом, а не срещу и в разрез с околната среда.

Малките наглед избори като това да подкрепяме органичното земеделие, и "честната търговия" (известна повече с английския си термин fair trade) са всъщност малките крачки по големия ни път, от който сме се отклонили, опиянени от еуфорията на техническата революция и прогреса на цивилизацията, успеха на всяка цена, бездушна пазарна икономика без човешко лице. От купищата проблеми, които ни заобикалят е ясно, че това не е правилния път, изглежда сме се отклонили и е редно да се завърнем по стъпките на хармонията и любовта.

Точно тези ценности движат малкия ни етичен бизнес, стоящ зад "Слънце Луна". Заповядайте и се насладете на чудесни изделия и специалитети в нашия ресторант, на аромата на прясно изпечения квасен хляб, приятната обстановка и доброто отношение. И не забравяйте, че всъщност не бързаме за никъде чак толкова неотложно, и че има много по-важни неща от това да грабнем сандвич и да побегнем отново в лудешкия бяг на улицата!

сподели ме

Едно мнение по „Никой не е по-голям от хляба!

  1. Абе исках да коментирам под статията с рекламата, но след няколко дузини неуспешни опита ( не се отваря comment box-а ) ще го пиша тук.
    Според мен е по-добре да не дублира anchor text-а с „реклама“ на два, при това различни линка, определено се „девалвира“ преноса и в двата случая. Бих заложил на комбинациите „външна“ и „сувенирна“ реклама, съответно – при наличие на това в заглавието определено ще обере точките.
    Моля, ако може коментара да се премести под статията за реклама :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *