12 техники за по-качествено видеозаснемане

Правенето на страхотни домашни видеозаписи нуждае се от практика и ние ви предоставяме няколко техники, с които може да започнете. Тези трикове могат да ви помогнат да използвате максималния потенциал на видеокамерата, без да надграждате допълнителни скъпи аксесоари и екстри. Вие ще създавате по-забележителни видеоклипове, на които да се наслаждавате заедно със близките си години наред.

Нашите стъпки за видеозаснемане спадат към две основни групи – техническо приготовление за видеозаснемане и общи предложения за подобряване на заснетия материал.

Започваме с това как се записват любителски филми:

1. Употребявайте умерено бутона приближаване

Честата употреба на бутона за приближаване и отдалечаване от обекта е често срещан проблем и в резултат на това видеозаписът изглежда аматьорски или дори по-лошо, би могъл да накара хората да им се завие свят. Ако желаете да приближите и отдалечите обекта – направете го бавно и плавно и не отдалечавайте пак прекалено скоро. Освен това, можете да избягвате употребата на дигиталния преближител – единственото, което може да направи, предимно, е да заснеме отблизо дузина мъждукащи пиксела. Докато оптичният „zoom” няма да ви приближи много до вашия обект, то с него ще получите по-високо качество на заснетото видео.

2. Сложете в подходяща рамка своите кадри

Рамкирайте своя обект и не се страхувайте да го позиционирате него или нея леко извън центъра. Например, когато заснемате деца край басейна, визуално е по-интересно децата да бъдат уловени докато говорят, веселят се или се гмуркат, изместени леко в страниот центъра. Позиционирането на вашия обект в единия край на рамката ви позволява да уловите повече от обстановката и атмосферата в своя филм.

3. Не прекалявайте със заснемането на големи обекти

За предпочитане е да разчитате на кадрите с широк обхват, за да установите местоположението, след което бъдете по-фокусирани върху конкретни неща. Наблягането върху дребните детайли, като например червените фенери, висящи по улиците на Китайския квартал или осветена от слънцето лодка на тропическия бряг, може да отрази настроението по-добре от широкоформатните кадри на оживените улици или дългите ивици плаж.

4. Снимайте от няколко различни ъгъла

Записването от едно и също положение, е възможно да бъде скучно за гледане в последствие. Откъси, заснети от разнообразен ъгъл и местоположение, дават като резултат много по-интересна смесица от кадри и това може да усили драматизма на важните моменти. Освен това, може да пробвате да използвате по-ефективен ъгъл на заснемане: може да клекнете до височината на заснемания от вас обект, когато сметнете за по-подходящо може да се покачите на високо, за да заснемете определена сцена. Да бъдете на едно и също ниво със снимания обект, особено ако това са деца, това ще предизвика много по-различен ефект отколкото ако се навеждате над тях докато заснемате.

5. Избягвайте луминисцентното осветяване - „backlight”

Единствено защото можем да видим лицата на хората на подобна светлина, не означава, че видеокамерата също ги вижда така. Прекалено често, резултатът от това осветяване при клиповете е неприятно ярко, около тъмна фигура без забележими черти на лицето и така може да пропуснете да уловите лицевите изражения на близките си хора. Възможно е да подобрите тази ситуация като се движите от една страна към друга. Някои камери дори имат възможности, които дават възможност за коригирането на ефектите от осветяването. Осветлението играе важна роля за общия изглед и обстановка във вашите клипове.

6. Освен ако не планирате редактиране, записвайте само важните моменти

Ако мислите да редактирате заснетото, може да запишете всяка една секунда от сватбата на вашия брат. Въпреки това помнете, че кадрите с това как диджеят тества микрофона или как сервитьорът влиза и излиза от кухнята могат да имат и своята историческа значимост, но едва ли носят удоволствие при гледането на записа.

7. Ако имате широкоекранен телевизор, записвайте в широкоекранен формат

Много от съвременните дигитални камери имат възможност да заснемат във формат 16: 9. Така може да заснемате кадри, които са съвместими с широкоекранен телевизор, без да се налага да разпъвате или разкривявате картината. Може да се възползвате от този вариант ако притежавате HDTV вкъщи (В случай, че правите клип, който ще предоставите на любимите си мама и татко, които все още карат със ретро телевизор от седемдесетте: ), тогава е по-добре да се върнете към нормалния начин на записване. ) Заснемането на видео, което отговаря на вашия широкоекранен телевизор ви дава възможност да уловите по- голяма част от действието.

8. Не прекалявайте със специалните ефекти

Хубаво е че можете да употребявате ефекти като „слънчев” или пък „тон-сепия” върху записа си, но по възможност отбягвайте тези екстри ако филмирате важни сцени. Но ако решите, че дадена част от видеото трябва да бъде в черно и бяло, съществуват лесни за използване софтуер приложения за корекция (понякога и като безплатни приложения към вашия компютър), които ще ви помогнат да направите желаната промяна. Запишете сватбата в реалния й цвят и след това експериментирайте с ефектите върху клипа. Така бихте имали възможност да съхраните оригиналния запис, докато експериментирате с артистичните ефекти и корекции.

И така сега нека прегледаме няколко важни техники, които да ви помогнат за подобряване качеството на клипа и да направят по-лесна употребата на камерата ви.

9. Опитайте да снимате с триножник

Заснемането на видеоклип с клатеща ръка е едина от главните причини, за зле направените домашни клипове. Въпреки, че много от видеокамерите използват различни технологии за стабилизиране на картината, тези приложения могат предимно да оберат лекото потрепване на ръката. Снимането от стабилна повърхност или с триножник е добър похват за премахване на този проблем. Може да се изненадате, колко достъпни и лесни за пренасяне са компактните видео триножници.

10. Осигурете си резервни флаш памети, касети и дискове под ръка

Да ви свърши мястото за запис по средата на заснемането не е шега, поради това е добре да имате около себе си резервна медия за съхранение. Ако сте на път, не разчитайте на това да купите резервния носител за съхранение когато достигнете новата дестинация – в почивните бази се продават само ограничени разновидности флаш памети, касети, дискове и т. Н. При това с доста висока надценка. Ако мястото започне да свършва, а нямате резервна памет, можете да преминете в режим на дълъг запис (LP). Това със сигурност не е нещо, което бихте искали да правите често, тъй като ви предоставя допълнително пространство, но за сметка на това, намалява качеството на записаните кадри. Все пак ако баскетболната игра на вашето дете има продължение, възможно е да превключите на този режим на заснемане, за да вмъкнете още от финалните моменти.

11. Задължително носете резервна батерия

Резервната батерия е точно толкова важна, колкото и допълнителните дискове или касети. Някои батерии имат капацитет за по-дълго време за записване от онези, които се продават с камерата, така, че попитайте за възможните варианти, преди да си я купите.

12. Копирайте няколко пъти своя филм

Флаш паметите могат да съхранят кадрите ви за много години, но ако нямате късмет и нещо се случи с тях, на вятъра отиват кадрите с първите стъпки на детето ви или невероятната ваканция в планината. Затова презастраховайте своя видеозапис – като го презапишете на резервен носител, или поне като направите няколко резервни копия в различни папки на вашия компютър (което въпреки всичко си е рисковано).

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *