Как да си изберем тонколони?

Тонколоните са определящи за общо качество на звука на вашата озвучителна система, така че си струва времето да прослушате няколко модела преди покупка. Най-важните фактори при избора на тонколони са личните ви предпочитания, вида на говорителите и стерео компонентите, които ще използвате за да захраните тези тонколони.

Качество на звука е лично решение

Качеството на звука е много лично решение, както при автомобилите, храната или виното. Вкусовете на всички са различни. Няма най-добри тонколони, а само такива, които са най-добри за вас. Когато сте решили да си закупите тонколони е задължително да прослушате няколко модела при това с позната за вас музика музика.

Вземете любимите си дискове с вас, когато прослушвате различните модели за да определите кои тонколони ви звучат най-добре. Опитът в слушане на музика на живо е добър фактор при оценката на тонколони.

Тонколоните трябва да звучат естествено, да имат балансирано качество на звука и трябва да бъдат приятни за слушате за по-дълъг период време. Не прибързвайте, когато тествате тонколони и ги изпробвайте по няколко пъти, преди да вземете окончателно решение.

Типове тонколони

Има много видове на тонколони:

  • стоящи на пода тонколони (floorstanding)
  • тонколони за рафт (bookshelf)
  • сателитни тонколони (satellite)
  • тонколони за вграждане в стена (in-wall)
  • тонколони за вграждане в таван (In-Ceiling)
  • тонколони за закачане на стена (on-wall)

Голяма част от изброените колони може да разгледате на сайта на „Про Аудио” ЕООД ,като вземете предвид, това че изборът ви трябва да се основава на личните ви предпочитания и акустичните изисквания на помещението, което смятате да оборудвате. Ето кратко обобщение на различните типове тонколони:

Floorstanding и bookshelf тонколоните обикновено имат най-доброто качество на звука, защото говорителите и кутиите им са добре съчетани. Сателитните тонколони са малки тонколони, които се използват със субуфер и заемат много по-малко пространство.

Тонколоните за вграждане имат добър звук и решетките им могат да бъдат боядисани, за да съответстват на стените. On-wall тонколоните са много популярни с новите плоски телевизори. Информация за принципа на действие и различните методи за повишаване на качеството на тонколоните може да прочетете в wikipedia.

Правилно съчетаване на тонколоните

Тонколоните трябва да бъдат съчетани с усилвател или ресийвър с правилно подбрана мощност за най-добро представяне на озвучителната система. Производителите обикновено определят диапазон на усилвателна мощност, необходима за правилно захранване на тонколоните.

Например тонколоната може да изисква диапазон 30-100 вата изходна мощност, за да функционира добре, така че използвайте тази спецификация, като насока при избора на усилвател. След като закупите нови тонколони за вашия дом, отделете повече време и внимание за правилното им свързване за да получите най-добри резултати. Малко търпение в този момент се отплаща в дългосрочен план.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *