Защо отношението към клиента е важно

Преди няколко месеца ми се наложи да сменя старият компютър с нов. Тогава започнах проучване на цените в различно онлайн магазини за компютри като jarcomputers, most, stelth и други. Направи ми впечатление, че компонентите jarcomputers са на доста тънки цени.

В крайна сметка проучването на онлайн цените беше просто информативно. Бях решил да закупя компютъра от Плевен (тук живея) тъй като при евентуални проблеми, е много по-лесно да го занеса за поправка в гаранционният сервиз.

Обиколих офлайн магазините. Сравних цените и бях почти сигурен от къде ще закупя новият компютър. Всъщност магазина, от който щях да закупя компютъра беше дистрибутор на jarcomputers.

Докато 3 дни преди поръчката не влязох в още един магазин. Магазинчето се намираше точно до магазина на майка ми, но по незнайни причини точно там не бях проверил. Влязох. Оказа се че магазина се държи от 2 млади момчета, които доста разбират от компютри. Всъщност доста повече от хората, на които бях попаднал в предните магазини.

Държаха се готино и се отнасяха с мен не като с клиент, а като с приятел. Цената която трябваше да платя при тях за конфигурацията, която си бях направил беше около 900 лева. С 100 повече от колкото в предния фаворит. Въпреки това, аз поръчах компютъра при тях. Защо? Заради човешкото отношение. Заради това, че, както станах свидетел, поддържат тесни отношения с клиентите си.

Проблемът на много фирми е, че когато се разраснат, отношението към клиента се размива и цялата кореспонденция с клиентите става посредством стандартни бланки и еднотипни отговори. Това пък липсва при малките фирми, които се стремят да направят име пред клиентите и се държат добре с тях.

Точно за това е важно да се държите добре с хората, които са потенциални клиенти, да им обясните всичко най-подробно. Разчупването на леда с говорене на "ти" според мен е признак за напредък. Разбира се говоря за "дребни риби". Ако се договаря договор за дългогодишно партньорство с непозната фирма, учтивата форма и скучните стандартни бланки задължително присъстват.

И още нещо. В един от магазините попаднах на изключително некултурно отношение към моя милост. Влязох, продавачът (и собственик) пуфтеше като кон. Току що беше излязъл от някаква стаичка, а с него и жена му и дъщеря му. Видимо личеше, че са имали някаква разправия вътре. Говореше грубо.

На въпроса: "А аз не мога ли да поръчам отделни компоненти и да си ги сглобя сам" (защото предлагаха само готови конфигурации, които бяха меко казано зле) ми отговори. "Оф то не е толкова просто, ти не разбираш има много неща, които не можеш да направиш сам. Това да не ти е конструктор лего". Аз просто го изгледах и излязох от магазина.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *