Капачки за буркани Омния и Туист-оф

Всеки българин произвеждащ домашни консервирани храни и зимнина вероятно е поставял под въпрос качеството на използваните при стерилизацията капачки за буркани многократно. На пазара могат да бъдат открити множество представители на продуктите от този тип, като производителите им предлагат разнообразни алтернативи на добре познатите и леко скучновати алуминиеви капачки, използвани от дълги години в българския бит. Различните видове могат да се обединят в две основни групи капачки за буркани, като всяка от тях има специфично приложение и намира привърженици както в домашното така и във фирменото производство.

Капачки за буркани Омния и Туист-оф

Най-широко разпространен на нашия пазар, е типът капачки “Омния”. Те се използват за затваряне на буркани без винт, при консервиране на плодове, зеленчуци или месо в домашна обстановка. Дългогодишната история на капачките “Омния”, ги е превърнало в традиционният избор на по-голямата част от потребителите. За естетите на пазара се предлагат представители от този тип, които заменят класическият метален облик и цвят на капачките с различни краски и пъстроцветни литографирани изображения.

Другият основен тип капачки за буркани е “Туист-оф”. Те представляват винтови капачки от по-ново поколение. Основно, “Туист-оф” се използват при фабрикацията на продукти във фирмите производители от хранително-вкусоватата промишленост. Този тип капачки предлага високо качество на затваряне и устойчивост на стерилизация, но традициите в използването на капачки тип “Омния” поставят “Туист-оф” на второ място по ниво на потребление на българския пазар.

Кой тип капачки да изберем?

Както добре знаем, българите имат навика да използват капачките за многократно затвяряне на буркани със зимнина, затова правилното решение при избирането им е важен момент. Определящ фактор при вземането на това решение е и типът на бурканите с които се е запасил потребителят, но главна роля играят и традициите в затварянето на зимнина в семейството. Изборът от друга страна, е въпрос преди всичко на лични предпочитания и трудно може да бъде определен "правилният" такъв. Модерните и съвременни капачки за буркани и от двата типа предлагат високо качество на затваряне и могат да се използват за стерилизация до 121°. Не забравяйте обаче, че изборът на капачки е само един от факторите от които зависи качеството на зимнината - независимо от тяхният тип, хубавата туршия се прави с добра рецепта и майсторлък.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *