10 съвета за WordPress

1. Колко добавки да инсталирате?

Не сваляйте и не инсталирайте повече добавки, от колкото са ви нужни и колкото ще ползвате!

Добавките забавят зареждането на страниците, цялостната работа на системата, а в някои случаи причиняват и други проблеми с работата й. Правилото, към което трябва да се придържате е, да държите инсталирани само тези добавки, които наистина ви трябват И ползвате в момента. Останалите изтривате и слагате едва когато ви потрябват.

WordPress съвети

2. За дизайните и езиците

Наблягайте на употребата на дизайните с локализация, позволяващи многоезичност. Текстовете в кода са зло!

Ако сайта ви някога реши, да стане посещаван от чуждестранни потребители, огромни затруднения при превеждането му ще имате с текстовете, които са вкарани вътре в кода, и съответно няма как да им зададете версия на втори език.

Как се разпознава една поддържаща многоезичност тема от другите? Гледайте ключовите думи и описанието на темата, преди да я инсталирате. Поне за момента няма по-удобен установен начин това да се провери.

3. За версията

Винаги ползвайте последната версия на WordPress! И на добавките!

Защо? Защото тези нови версии често за кръпки на дупки в сигурността, бъгове и т.н. Това би трябвало да е достатъчна мотивация на всеки да се постарая да бъде up-to-date. Сиреч с актуална версия на софтуера си.

4. Текст и форматиране

Никога не поставяйте в публикация форматиран текст от Word или друг сайт!

Защото форматирането ще се запази, а в същото време ще игнорира форматирането, заложено в css файла. Съответно започват страниците да изглеждат твърде “индивидуални” което като цяло е лош дизайн.

5. В името на общността!

Превеждай Кодекса поне един час седмично!

Ако можеш – прави го. Упражняваш си английския. Упражняваш си и българския. На всичкото отгоре това ще ти гарантира четене на Кодекса, което от своя страна ти дава много полезна информация за WordPress. Мъничко теория никога не е излишна!

6. Хубави URL адреси

Винаги ползвайте изчистени URL за сметка на стандартното /?р=234!

Не е трудно да бъдат включени, а доста облекчават ботовете на търсещите машини. Пък и за потребителите е доста по-приятно да получават информация и от линка за това какво ще намерят на съответната страница.

7. Долу admin-ът!

Сваляйте правата на admin потребителя или въобще го изтривайте!

Всеки, провъзгласил се за голям хакер и подочул нещо за WordPress ще се опита да влезе през < домейна ви>/wp-admin с потребител admin и някакъв опит за познаване на паролата ви. Софтуер за разбиване на пароли има, били те bruteforce или по-интелигентни, та не разчитайте само на сигурната парола. Липсата на admin потребител силно ще намали шансовете някой да добие нежелан достъп до сайта ви.

8. Подробности, и все пак...

Винаги категоризирайте и тагвайте публикациите си! Изтрийте първоначалната категория!

Всички тези неща ще повишат on-site оптимизацията на сайта ви, а това по принцип е хубаво нещо.

9. Архиви

Правете редовни (дори автоматизирани) backups!

WP DB Backup добавката ще свърши тази работа за вас. Само ще трябва да следите в един момент да не ви свърши дисковото пространство, ако се отплеснете да не проверявате няколко месеца ежедневните си backup-и.

10. Уважавайте .htaccess файла!

Както може да ви реши много проблеми, така може да създаде огромни. Най-малкото да не ви отваря други страници, освен началната. Или да зарежда началната, без изображенията и css-а. Винаги си пазете негова стабилна версия в резерва, за да използвате в случай, че промените по неправилен начин файла в основната ви директория.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *