По следите на WordPress

Потребител съм на WordPress от доста време време – около 3 години вече. Използвам съм най-различни плъгини, редактирал съм теми, с една дума 3 години съм се борил с WP. Но в тази статия няма да говоря за техническата страна на блог системата, а ще говоря за положението в което се намира WP общността! Ще Ви покажа как то се е променило през последните години и как все повече затъва в калта!

wordpress

Защо WP е толкова популярен?

Това, което направи WordPress една от най-популярните CMS, е простотата му, а и това, че е с отворен код. Всичко това позволи около него доста бързо да се развие една доста активна общност. Говоря за времената преди WP 1.5 версията. Тогава хората усещаха, че наистина взимат аткивно участие в развитието на този продукт. Всеки можеше да стане член, всеки можеше да се прочуе в това общество!
Много от Вас може би не знаят, но основният шаблон бе дело на Michael. Това бе една от първите теми и беше удостоена с честа да бъде темата по подразбиране в този проект. По това време всеки му благодареше и всеки един от тази общност го познаваше! Но времената си менят и в момента едва ли някой знае за него и едва ли доста хора ползват неговият дизайн!

Automattic: Добро или лошо?

Когато проектът беше още доста млад, идеята около него да бъде създадена компания звучеше доста абсурдно. Тогава се създаде Automattic, но за съжаление тя бе създадена без никакво допитване до общността, която се грижеше (и ще се грижи) доскоро за WP!

Тогава в Януари 2008 дойде голямата новина – компанията беше получила финансиране не от десетки хиляди долари, не от стотици, а 29,5 милиона долара! Напълно логично е да си помислите, че с тези пари те първо се отплатиха на хората, които с нещо са помогнали на развитието на тяхното отроче. За съжаление обаче реалността не беше такава – те използваха тези средства за да наемат хора, които да работят единствено върху WP, а и ги инвестираха в WordPress.com

С всичко това не искам да кажа, че Automattic са зли. Тяхната цел е ясна – да правят пари, както почти всички компании по света! За съжаление обаче го направиха като използваха за тази цел работата на много други хора, и след това се наложиха на върха на йерархията – през тях минаваха всички теми и плъгини за WordPress.

Друг въпрос, върху който е добре да си помислите – от колко време Automattic не са пуснали нещо качествено на пазара? Почти всичко по-интересно е пускано от напълно независими разработчици. На мен лично WP започва да ми заприличва на Linux – добра идея, но в крайна сметка се разклонява в съвсем различни посоки и резултатите не са такива каквито бяха очаквани. Друго нещо, което е добре да бъде отбелязано е преобразуването от безплатен продукт то стигна до Red Hat Enterprise Detskop, който използва Linux ядро, но струва 80$ !

Ако пък си мислите, че никога няма да Ви се наложи да платите сума за да ползвате WP, помислете си пак. Посетете WordPress.com и ще разберете всичко. Ако искате да имате собствен домейн 10$, ако искате да си играете с CSS 15$... И това не са единствените възможности!

Това не е всичко. Едва ли някой от Вас си спомня, когато се вдигна доста шум през 2004, когато се оказа че Matt (големият бос) хостваше в официалният сайт на WP около 160,000 статии на различни тематики. Целта беше да се възползват от големият PR на сайта си и да спечелят от това пари. Разбира се, това не е голям проблем, но всичко това е направено без да бъде казана и една дума на останалите хора, поддръжници на WordPress.

Извод!

WordPress и общността около него расте. За съжаление целите на Automattic започват да пречат на това развитие. Въпреки че все още тази блог система е в разцвета на силите си, то просто предишната общност я няма, изгубен е оригиналният дух на WordPress.

Тази статия е написана от Бахар Мустафа и я публикувах тук поради простата причина, че статията не е съвместима с тематика на моят блог, който можете да намерите от следният адрес - O-Writing.com!

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *